De Vlaamse Overheid zet sinds de start van de crisis in maart 2022 heel wat middelen in voor het preventief zorgaanbod aan de Oekraïense ontheemden. In het begin verliep dit aanbod voornamelijk via de huisartsenkringen, Opgroeien, CLB’s en verschillende zorgpunten. Nadien werd het preventief zorgaanbod meer gecentraliseerd aangeboden via 4 mobiele teams in Vlaanderen en via een centraal zorgpunt in Brussel.
Intussen is er veel minder instroom van Oekraïense ontheemden. De ontheemden zijn goed ingeburgerd geraakt in Vlaanderen. Daarom bouwt de Vlaamse overheid het preventief zorgaanbod in 2024 verder af. Dit betekent dat het mobiel team van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PHI) van Antwerpen de vaccinatiesessies in afgeslankte vorm zal blijven aanbieden en zich hierbij vooral zal richten op de 3 nooddorpen in Vlaanderen.
De lokale besturen kunnen nog steeds hun steentje bijdragen. Het blijft nodig om de Oekraïense ontheemden te informeren en te sensibiliseren over vaccinatie en screening op tuberculose.
VBT en VVT stelden een lijst samen van tandartsen die beschikbaar zijn voor dringende tandhulp voor Oekraïense ontheemden. Legde je nog geen contact met een tandarts in de buurt, neem dan contact op met VBT en VVT via telz@tandartsen.vlaanderen met vermelding van het postnummer van de oorlogsvluchteling. Deze organisatie zal vervolgens doorgeven wie de dichtstbijzijnde, beschikbare tandarts is.
Tijdens het weekend kan de tandarts van wacht gecontacteerd worden voor dringende zorg via het normale betalende oproepnummer 0903/39 969 (1,5€/minuut).
Om taaldrempels te verkleinen is er een waaier aan mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld sociaal tolken, pictogrammen of apps inschakelen tijdens het gesprek.
Lees meer op Communicatie
Het RIZIV heeft budget voorzien voor bijkomende Oekraïens sprekende intercultureel bemiddelaars. Deze worden gratis ter beschikking gesteld via videoconferentie voor ziekenhuizen, mobiele teams, wijkgezondheidscentra en huisartsen, eerstelijnspsychologen en medische diensten van opvangstructuren voor asielaanvragers. Meer informatie over interculturele bemiddeling in de gezondheidszorg vind je op de website van de FOD Volksgezondheid.