Auteur:

Gepubliceerd op: 11-09-2024

Een gemeenteraadslid in Vlaanderen is gemiddeld 53,5 jaar oud. Raadsvoorzitters zijn doorgaans wat ouder en schepenen wat jonger. Dat blijkt uit het 'Periodiek rapport mandatendatabank' dat het Agentschap Binnenlands Bestuur in juni van dit jaar publiceerde. Het document bevat een schat aan cijfergegevens over de mandatarissen in de Vlaamse lokale besturen.

Van alle raadsleden behoorde begin dit jaar 39% tot de leeftijdsgroep van 55 tot 70 jaar. Amper 0,3% was jonger dan 25 jaar. Dat lage aantal jongeren komt natuurlijk doordat alle huidige raadsleden op 14 oktober 2018 ten minste 18 jaar oud moesten zijn. Een kleine 10% van de raadsleden is de leeftijd van 70 jaar gepasseerd. De leeftijdsverdeling van de raadsvoorzitters en van de schepenen is zeer vergelijkbaar, al telt de groep van uitvoerende mandatarissen slechts 4% 70-plussers. Van de burgemeesters zit vandaag de helft in de groep van 55 tot 70 jaar. Net geen 2% is ten hoogste 35 jaar.

Van alle raadsleden is slechts 38,3% een vrouw. Onder andere in Antwerpen en Leuven maken vrouwen wel de meerderheid van de raad uit. Met een aandeel van 31,2% zijn vrouwen bij de raadsvoorzitters nog minder goed vertegenwoordigd. Bij de schepenen ligt hun aandeel met 37,8% wat hoger. Het burgemeesterschap is nog het grootste lokale mannenbastion, met minder dan één op vijf vrouwen. We geven nog mee dat vrouwen wel de meerderheid uitmaken van de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Het rapport leert verder dat intussen 1409 gemeenteraadsleden (19%) sinds de start van deze legislatuur hun mandaat hebben beëindigd, onder wie 774 mannen en 635 vrouwen. Bij de schepenen zijn er tot nu toe 500 die vervroegd gestopt zijn, of 38% van het totale aantal.

Na de verkiezingen van 13 oktober komt er vrijwel zeker een verjonging binnen de raadsledengroep, al was het maar omdat de huidige mandatarissen vandaag per defintie zes jaar ouder zijn dan toen ze in 2018 werden verkozen. Of er op de verschillende niveaus ook meer genderevenwicht zal zijn, zal afhangen van de kiezers en de vorming van de nieuwe meerderheden nadien.

Bekijk alle periodieke ABB-rapporten over de mandatendatabank.

Jan Leroy