Beeld van mensen tijdens een installatievergadering

Gepubliceerd op: 08-08-2024

Op 19 juli is de omzendbrief over de start van de lokale en provinciale bestuursperiode gepubliceerd.

Deze omzendbrief bevat essentiële informatie voor een vlotte en efficiënte installatie van de nieuwe lokale bestuursorganen.

In vergelijking met de installatie van de bestuursorganen na de verkiezingen van 14 oktober 2018 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Installatievergadering gemeenteraad: De vergadering wordt (behalve bij gemeenten die fuseren) vervroegd naar een van de eerste vijf werkdagen van december.
  • Initiatiefrecht: De verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste lijst krijgt als eerste het recht om een bestuursmeerderheid te vormen.
  • Aanduiding burgemeester: De verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste fractie van de coalitie wordt aangewezen als burgemeester, met het oog op benoeming door de Vlaamse Regering.
  • Verplicht te gebruiken modelakten:  Voor de verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraad, de schepenen, de leden en de voorzitter van het BCSD, en indien van toepassing, de burgemeester.

De VVSG werkt momenteel aan een draaiboek voor de installatie van de politieke organen.

Op 5 september 2024 organiseert het Agentschap Binnenlands Bestuur  een webinar over de installatie van de nieuwe bestuursorganen. Dat webinar is gericht op politieke partijen, fracties, kandidaten en iedereen die geïnteresseerd is in de installatie van de lokale bestuursorganen.

Meer weten over de verkiezingen en alles wat daarbij komt kijken, voor én na 13 oktober? Neem dan zeker een kijkje op onze website. Daar publiceren we ook het VVSG-draaiboek.

Nathalie Dumarey - diensthoofd bestuur en strategie VVSG