We onderscheiden 3 grote ‘types’ van plaatsingsprocedure: de gemeenrechtelijke plaatsingsprocedures, de onderhandelingsprocedures en de specifieke procedures.

De Wet OO bepaalt in welke gevallen je welke procedure kan gebruiken. De procedurewijzer van de Vlaamse overheid kan je op weg zetten om te bepalen welke procedure je kan gebruiken.

Gemeenrechtelijke plaatsingsprocedures

Deze procedures mag je altijd gebruiken, ongeacht het voorwerp of de raming van de opdracht.

1.      Openbare procedure – artikel 36 Wet OO
Dit is een éénstapsprocedure. De opdracht wordt ineens met het bestek bekend gemaakt en alle geïnteresseerde inschrijvers kunnen een offerte indienen.

2.      Niet-openbare procedure – artikel 37 Wet OO
Dit is een tweestapsprocedure. De bekendmaking van de opdracht omvat enkel een oproep om aanvragen tot deelneming in te dienen. Op basis van de ingediende kandidaturen, selecteer je een aantal kandidaten en nodig je hen uit om een offerte in te dienen. Dit doe je uiteraard samen met het bestek

Onderhandelingsprocedures

De wetgeving bepaalt wanneer je de diverse onderhandelingsprocedures kan gebruiken.

1.      Mededingingsprocedure met onderhandeling  MMO – artikel 38, §1 Wet OO
Dit is een tweestapsprocedure. Er zijn meerdere onderhandelingsrondes mogelijk, na het afsluiten van de onderhandelingen wordt er een Best And Final Offer ingediend.

2.      Vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking VOMVB – artikel 41 Wet OO
Dit is een eenstapsprocedure. Je kan onderhandelen over alle ingediende offertes.

3.      Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking OZVB – artikel 42 Wet OO
Dit is de enige onderhandelingsprocedure waarbij de aanbesteder de door haarzelf gekozen ondernemers een offerte kan vragen. De mededinging word dus al op voorhand wat beperkt, daarom mag deze procedure slechts in beperkte gevallen worden gebruikt

Specifieke procedures

1.      Opdrachten van beperkte waarde – artikel 92 Wet OO
Deze opdrachten worden tot stand gebracht door de aanvaarde factuur. Dit is een bijzonder soepele procedure waarbij de aanbesteder altijd de basisbeginselen van de wetgeving in het achterhoofd moet houden en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

2.      Concurrentiegerichte dialoog – artikel 39 Wet OO
Deze procedure is bedoeld voor zeer complexe opdrachten en is ook een soort tweestapsprocedure. De aanbesteder kondigt de opdracht aan en elke geïnteresseerde ondernemer kan een aanvraag tot deelneming indienen. Nadat de aanbesteder de ondernemers heeft geselecteerd, gaan ze samen in dialoog met het doel een of meer oplossingen uit te werken die aan de behoefte van de aanbesteder beantwoorden. Op basis van die uitgewerkte oplossingen, kunnen de deelnemers een offerte indienen.

3.      Innovatiepartnerschap – artikel 40 Wet OO
Een procedure voor wanneer de markt niet kan voorzien in de behoefte van de aanbesteder. Een zekere mate van onderzoek en ontwikkeling zijn een essentiële voorwaarde om zich te beroepen op deze procedure.

Beleidsinformatie Innovatieve overheidsopdrachten in het lokaal bestuur

‘Innovatieve overheidsopdrachten’ zijn overheidsaankopen gericht op de ontwikkeling of de aankoop van innovatieve oplossingen. Innovatieve oplossingen kunnen nieuwe of sterk verbeterde producten en diensten zijn, maar ook nieuwe manieren van w...


Lees meer

Naar pagina

Opdrachtdocumenten