Het uitgangspunt dat sterke lokale besturen de beste waarborg zijn om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan, is een goede vertrekbasis voor het toekomstige beleid van de Vlaamse regering.
Dit kan alleen maar lukken met ondersteuning van de centrale overheden. Lokale besturen hebben voldoende beleidsruimte en financiële middelen nodig en dan komen de Vlaamse en federale overheid in beeld. Wat dat betreft zijn we hoopvol gestemd bij het lezen van het Vlaamse regeerakkoord 2024-2029.
Het uitgangspunt dat sterke lokale besturen de beste waarborg zijn om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan, is in ieder geval een goede vertrekbasis voor het toekomstige beleid. Lokale besturen leidend maken met Vlaanderen in een ondersteunende rol, zo staat het ook in ons eigen VVSG-memorandum. Op veel plaatsen in het regeerakkoord reikt de nieuwe Vlaamse regering de hand aan lokale besturen om het Vlaamse beleid mee vorm te geven.
Dat ook de middelen aan lokale besturen gegarandeerd zijn is zeker positief: het Gemeentefonds blijft op peil met inbegrip van de jaarlijkse groeivoet van 3,5%; er komen extra middelen voor de landelijke gemeenten door een verhoging van het openruimtefonds en voor de gemeenten die de effecten ondervinden van de grootstad in de buurt; de Vlaamse tussenkomst in de responsabiliseringsbijdrage die lokale besturen betalen voor de financiering van de pensioenen van hun statutaire ambtenaren wordt wellicht voortgezet, idem voor een aantal andere stromen zoals de regularisatie van de vroegere gescosubsidies; vrijwillige fusies van gemeenten worden nog steeds financieel ondersteund.
Op veel punten is het Vlaamse regeerakkoord nog onduidelijk of weinig concreet. Lokale besturen hebben met bijna elk onderdeel van het regeerakkoord te maken: zorg en welzijn, integratie en inburgering, onderwijs, leefomgeving, mobiliteit, cultuur, veiligheid, noem maar op.
Daarom hebben we binnenkort een hele reeks gesprekken met de Vlaamse ministers, hun kabinetten en administraties over onze bekommernissen zoals ze neergeschreven staan in het VVSG-memorandum. De beleidsbrieven van de ministers zullen een belangrijke indicatie zijn van de bereidheid om met de VVSG-bekommernissen rekening te houden. Daarnaast hopen we dat er ook snel een federaal regeerakkoord komt.
En ondertussen stomen wij de nieuwe raadsleden klaar tijdens onze introductiesessies voor nieuw verkozen raadsleden en BCSD-leden. Je vindt er meer over in deze Lokaal. Aarzel niet om je in te schrijven.
Proficiat aan alle verkozenen! —
Piet Van Schuylenbergh, waarnemend algemeen directeur van de VVSG
Beeld Stefan Dewickere