Dé grote uitdaging waarvoor alle gemeenten de komende legislatuur staan is overal dezelfde: zijn we in staat om onze taak als eerstelijnsoverheid te vervullen en hiervoor de nodige hulp- en dienstverlening aan onze inwoners te verzekeren?
De variëteit aan gemeenten is immers groot: grote steden, centrumsteden, provinciesteden, verstedelijkte gemeenten, landelijke gemeenten enzovoort. Elk met hun eigen problemen en uitdagingen. Antwerpen is Herstappe niet.
Ondanks die verscheidenheid zijn al die gemeenten de eerstelijnsoverheid voor de burger en hebben ze een grote impact op het dagelijks leven van hun inwoners: wat gemeenten doen heeft een directe invloed op het leven van mensen, hoe ze wonen, hoe ze zich verplaatsen, of hun buurt veilig, leefbaar en groen is, waar ze werken en hoe ze hun vrije tijd besteden, waar ze winkelen, waar hun kinderen naar school gaan en zich kunnen uitleven, welke zorg ze voor zichzelf en hun gezin ontvangen en of ze sociaal beschermd en ondersteund door het leven gaan.
Hoe gemeenten dat organiseren en welke hulp en dienstverlening ze daarvoor opzetten, verschilt van gemeente tot gemeente en is afhankelijk van meerdere factoren: de behoeften en verwachtingen van de inwoners, de financiële draagkracht, lokale beleidskeuzes. Maar dé grote uitdaging waarvoor alle gemeenten de komende legislatuur staan is in elk geval en overal dezelfde: zijn we in staat om onze taak als eerstelijnsoverheid te vervullen en hiervoor de nodige hulp- en dienstverlening aan onze inwoners te verzekeren?
Om op deze vraag bevestigend te kunnen antwoorden heb je bestuurskrachtige gemeenten nodig. Zulke gemeenten hebben daadkrachtige politici die een visie kunnen ontwikkelen voor de komende zes jaar, vertrekkend van de noden en behoeften in hun gemeente. Die in staat zijn een organisatie op poten te zetten die deze visie kan omzetten in beleidsmaatregelen. Die voor de uitvoering van dat beleid de nodige financiële middelen kunnen mobiliseren en het nodige bekwame personeel kunnen aantrekken. Die bovendien in staat zijn de inwoners inspraak te geven en hen bij het beleid te betrekken en die op het terrein met lokale en bovenlokale partners kunnen samenwerken. Het is een immense opdracht, maar het is wel de werkelijke inzet van de gemeenteraadsverkiezingen: een keur van politici verkiezen bij wie de lokale besturen de komende legislatuur in goede handen zijn.
Maar minstens even belangrijk: we hebben ook centrale overheden nodig die de lokale besturen in deze opdracht ondersteunen. Die hen de beleidsruimte en de nodige financiële middelen verschaffen om zulk beleid te voeren. Die hen erkennen als volwaardig bestuursniveau. We hopen dan ook dat de lopende regeringsonderhandelingen leiden tot een federale en een Vlaamse regering met een hart voor de lokale besturen.
Veel succes aan alle kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen!—
Piet Van Schuylenbergh, waarnemend algemeen directeur van de VVSG
Beelden Stefan Dewickere
Voor Lokaal oktober | 2024