Tot voor kort konden cultuurminnende Merelbekenaren terecht in GC ’t Groenendal; een gezellige stek midden in het groen van Kwenenbos. Verouderde infrastructuur deed het idee rijpen om naar iets groters te verhuizen. De keuze viel op een plek pal in het centrum, naast de gemeentelijke diensten en de bibliotheek en in de nabijheid van de drukke Hundelgemsesteenweg. Toch bevind je je in een oase van rust te midden van al die drukte en bedrijvigheid. Een evenementenweide en het terras van het Cultuurcafé maken het geheel af.
Het nieuwe cultuurgebouw biedt een podium voor gereputeerde gezelschappen, maar is evengoed een plek waar lokale verenigingen en makers zich thuis voelen. Die doelstelling schoof de gemeente Merelbeke voorop in haar zoektocht naar een ontwerpteam. AnD architecten, de broers David en Aldo De Beule, wonnen de wedstrijd. Zij ontwierpen een gebouw met een opmerkelijke maar harmonieuze vorm, waarin het lijnenspel opvalt. Op 3 februari 2018 werden de werken feestelijk ingeleid. Het gebouw is atypisch en onderscheidt zich niet alleen door zijn opvallende vormgeving maar ook door zijn bijzondere materiaalgebruik. Een gedurfde en eigenzinnige uitstraling die zich deels afzet tegen maar ook integreert in de omgeving.
Zowel bij de bouw van het Cultuurhuis zelf als bij de aanleg van de omgeving is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de spoeling van de toiletten. Voor de 63 zonnepanelen zette de gemeente een samenwerking op met een burgercoöperatie. Het maximale vermogen van de panelen ligt op zo’n 19.800 kWh per jaar. Daarnaast is er ook een groendak van 950 m², waarvan 200 m² werd ingezaaid met bloemen en planten om bijen en andere insecten aan te trekken.
De theaterzaal heeft een tribune met 324 zitjes en ruimte voor mensen in een rolstoel. Voor deze tribune bevindt zich een grote zaallift, handig om rekwisieten uit de kelder te kunnen aanvoeren. Dit liftplateau biedt ook plaats aan 66 toeschouwers, wat de totale publiekscapaciteit op 390 toeschouwers brengt. Wanneer het telescopisch gedeelte van de tribune ingeschoven wordt, biedt de vlakke zaal ruimte voor 720 personen.
32 vaste en even veel mobiele panelen regelen de akoestiek. De mobiele panelen bestaan telkens uit drie trommels met een reflecterende, een resonerende en een absorberende zijde. Naargelang de aard van de voorstelling verschillen ook de akoestische vereisten. Dankzij de panelen kan elke voorstelling optimaal beleefd worden.
Naast de theaterzaal beschikt het Cultuurhuis Merelbeke over een ruime en gezellige foyer met informatiebalie. Van daaruit is er rechtstreeks toegang naar de exporuimte. Op de eerste verdieping bevinden zich twee kleinere ruimtes voor cursussen en ateliers. Er is ook een studio aanwezig met een eenvoudige lichten geluidsinstallatie voor repetities, lezingen of concerten voor een beperkt publiek. De kantoren van het team Cultuurhuis Merelbeke bevinden zich ook op de eerste verdieping.
In januari 2019 werd, na een bevraging bij de inwoners van Merelbeke, de naam Cultuurhuis Merelbeke bekendgemaakt. Voor de ontwikkeling van het logo baseerden de ontwerpers van Zwerm zich op het grondplan van het gebouw. Het lijnenspel dat opvalt in het gebouw werd inhoudelijk doorgetrokken en verwerkt in het logo. De kruising van lijnen in het ontwerp refereert aan het samenkomen van mensen en reflecteert zich in het logo. Net zoals in het logo van de gemeente Merelbeke zelf worden ook hier bruggen gebouwd en verbindingen gelegd.—
TECHNISCHE FICHE
- Opdrachtgevend bestuur: Merelbeke
- Bouwheer en exploitant: AGB Merelbeke
- Ontwerp: AnD architecten
- Totaalbudget: 8 miljoen euro www.cultuurhuis.merelbeke.be
Katrien Gordts is redacteur van Lokaal
Voor Lokaal 12 | 2021