Een balans zoeken tussen crisisondersteuning, hervormingen doorvoeren, continuïteit verzekeren én oog houden op de toekomst. Daarmee kan de – schier onmogelijke – opdracht van menige overheidsorganisatie vandaag de dag worden samengevat.
Omdat Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, volgens de jury van de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid er in de afgelopen jaren ruimschoots in geslaagd is deze balans te vinden, kreeg hij erkenning als ‘Overheidsmanager van het jaar 2023’. In dit nummer van Lokaal laten we hem aan het woord over de rol van VLAIO en de relatie met de lokale besturen om onze ondernemers te ondersteunen.
Om onze welvaart op peil te houden en verder te versterken volstaat het niet de consument te ondersteunen. Ook de productiviteit, de innovatie en het concurrentievermogen van onze ondernemingen moeten de komende jaren verhogen, dat is minstens even belangrijk. Dat is uiteraard een van de kerntaken van VLAIO. Maar ook de lokale besturen kunnen veel doen om ons economisch weefsel te ondersteunen en te versterken. Volgend jaar werken de nieuwe beleidsploegen in alle lokale besturen een nieuw meerjarenplan uit.
Daarin kunnen ze doelstellingen opnemen om de economie op een ambitieuze en proactieve manier te ondersteunen: een ruimtelijk-economische visie uitwerken, innovatieve projecten ondersteunen, ondernemerschap stimuleren, starters ondersteunen of de gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers bijschaven zijn daarvan maar enkele voorbeelden.
De kracht van de lokale besturen zit daarbij in een integrale aanpak die aspecten van mobiliteit, ruimtelijke ordening, fiscaliteit en activering verknoopt. Maatregelen van verschillende overheden vanuit een doelgroepgerichte benadering samenbrengen kan ook deel uitmaken van die integrerende handelwijze. Grote bedrijven, kleine zelfstandigen, horeca of ambulante handel hebben elk heel eigen uitdagingen waarop lokale besturen kunnen inspelen.
Voldoende ruimte voor bedrijvigheid creëren is een van de belangrijke vraagstukken waarbinnen lokale besturen het verschil kunnen maken. Lokale besturen – en hun streekontwikkelingsintercommunales – hebben in de afgelopen decennia een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van bedrijventerreinen die aan tal van ondernemingen de mogelijkheid hebben geboden zich te ontplooien.
De kracht van de lokale besturen zit in een integrale aanpak die aspecten van mobiliteit, ruimtelijke ordening, fiscaliteit en activering verknoopt.
Vandaag staan we voor een dubbele uitdaging. Enerzijds zullen we moeten werken aan een efficiënt en duurzaam gebruik van bestaande bedrijventerreinen door bijvoorbeeld leegstand te bestrijden, in de hoogte te bouwen, bufferzones te optimaliseren of in te zetten op circulariteit. Anderzijds zal de zoektocht naar beschikbare ruimte zich ook buiten de klassieke bedrijventerreinen moeten afspelen.
Bedrijven met een beperkte hinder of mobiliteitsimpact zullen we meer moeten verweven met andere functies, ook in stedelijke kernen. Een aantal lokale besturen hebben hierover, samen met VLAIO, in de afgelopen jaren overigens al interessante praktijken ontwikkeld. Mark Andries beschouwt de lokale besturen terecht als partner van VLAIO. Een succesvolle ondersteuning van het economisch weefsel zal ook in de toekomst moeten uitgaan van complementariteit tussen doelmatige Vlaamse kaders en lokaal maatwerk. —
KRIS SNIJKERS is algemeen directeur van de VVSG | Beeld Stefan Dewickere
Voor Lokaal 06 | 2024