Sinds juli 2010 worden in België Europese rijbewijzen in bankkaartmodel afgeleverd. Aangezien deze rijbewijzen een geldigheidsduur van 10 jaar hebben die door de coronacrisis werd verlengd, zijn de eerst afgeleverde rijbewijzen intussen vervallen en moeten ze hernieuwd worden.
De FOD Mobiliteit was initieel van mening dat het aan de eigenaar zelf was om de einddatum van zijn rijbewijs op te volgen en tijdig (zodra het rijbewijs nog minder dan drie maanden geldig is) een hernieuwing aan te vragen bij het gemeentebestuur. Die eigenaars zouden hiervan dus niet persoonlijk op de hoogte worden gebracht, zoals wel het geval is met de elektronische identiteitskaart.
Veel gemeenten waren echter vragende partij dat de eigenaars van een bijna vervallen rijbewijs hiervan wel zouden worden verwittigd. De VVSG en Burgerzaken Vlaanderen vzw hebben dat in 2022 ook expliciet gevraagd aan de FOD Mobiliteit en minister Gilkinet, met een voorstel om dit te organiseren.
Hoewel de VVSG en Burgerzaken Vlaanderen vzw in eerste instantie een eerder teleurstellend antwoord ontvingen van de FOD Mobiliteit en minister Gilkinet, vernamen we eind 2021 dat de FOD Mobiliteit toch aan een plan werkte om de burger te verwittigen dat de geldigheid van zijn rijbewijs verlopen is.
Dit plan is inmiddels van kracht. Sinds mei 2023 ontvangen de eigenaars van rijbewijzen die in juli 2023 vervallen een herinneringsbrief.
In 2023 stond het federaal wetsontwerp over de gemeentelijke bestuurlijke handhaving op de agenda van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De wet moet burgemeesters meer slagkracht geven tegen infiltratie van georganiseerde misdaad in malafide handelszaken. Burgemeesters van Vlaamse centrumsteden en de VVSG vrezen tegenovergestelde effect.
VVSG reikte de hand aan het federaal en Vlaams niveau om hierover constructief te overleggen. Het is absoluut wenselijk dat er een werkbare wettelijke regeling komt voor de bestuurlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit.
In 2023 vierden we de vijfde jubileumeditie van onze G50! Voor de vijfde keer brachten we 50 sociaal werkers uit verschillende OCMW's samen. Deze maatschappelijk werkers staan met beide voeten in de praktijk en reflecteren op de unieke aspecten en uitdagingen van hun werk binnen de OCMW's. Op basis van hun ervaringen zet de VVSG samen met de G50 concrete actiepunten uit. Zo ondersteunen we samen sterk sociaal werk in de OCMW's.
Samen zochten we naar concrete oplossingen voor uitdagingen in het sociaal werk van de OCMW's:
- Veerkrachtig aan het werk met de energiebarometer
- Administratie in leefloondossiers verminderen
- Samenwerking met uitbetalingsinstellingen verbeteren
- E-inclusief werken met je cliënten
- Signalen geven voor beter lokaal beleid
In de aanloop naar de conferentie ‘Samen en lokaal voor werk’ ontwikkelden de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en VVSG een visie. Dit leidde tot een gezamenlijke engagementsverklaring tussen VVSG, SERV en de Vlaamse Regering. Ze slaan de handen in elkaar om de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen verder te verhogen naar 80% door:
- Mensen te activeren en aan te trekken uit de bredere arbeidsmarktreserve
- Mensen aan de slag te houden in duurzame en werkbare loopbanen
- Ondernemingen perspectief te bieden op het vinden van het nodige talent
- Talent te blijven ontwikkelen en mensen te versterken via levenslang leren