lokaal_20230601_38_infra.png
Provider image

Welzijnsvereniging Het Dak legt sterk de nadruk op persoonlijke woonbeleving. De 143 bewoners van woonzorgcentrum Polderparel in Westkapelle voelen zich er sinds begin dit jaar helemaal thuis. Het gloednieuwe woonzorgcentrum combineert een compact ontwerp met een huiselijke sfeer.

Welzijnsvereniging Het Dak ontstond in 2002 door de fusie van twee woonzorgcentra. Na een renovatie van woonzorgcentrum De Noordhinder in Heist tussen 2009 en 2012 kwam in 2015 het toenmalige woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost in Westkapelle in het vizier. Veranderende regelgeving en een sterke behoefte aan modernisering stelden de welzijnsvereniging voor de uitdaging: het toenmalige woonzorgcentrum aanpassen of het vervangen door een nieuw gebouw. De eerdere ervaring met de renovatie van De Noordhinder leerde dat het niet evident is om bewoners tijdens een renovatie meermaals te verhuizen. Dus viel al snel de keuze op nieuwbouw.

Ook de keuze voor de nieuwe locatie in het centrum van Westkapelle, vlak naast het toenmalige woonzorgcentrum, lag voor de hand. Dankzij een ruilovereenkomst met het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling van Knokke-Heist kon het nieuwe gebouw op de grond van het voormalige voetbalveld worden gerealiseerd.

In 2017 lag het eerste ontwerp klaar. Zodra de vergunning was goedgekeurd, kon in 2019 de bouw starten. De geplande oplevering van november 2022 liep door het coronavirus en werfperikelen een jaar vertraging op, maar in januari 2023 opende het nieuwe woonzorgcentrum Polderparel dan toch officieel zijn deuren.

VK Studio uit Roeselare, deel van SWECO, tekende een uitnodigend en duurzaam ontwerp met aandacht voor comfort en persoonlijke beleving binnen het groepswonen. Het nieuwe gebouw is compacter dan zijn voorganger, doordat de verschillende niveaus gestapeld zijn. Ondanks de compactheid wilde het ontwerpteam de huiselijke en kleinschalige uitstraling behouden. Aan de gevel vallen de speelse elementen en de rustgevende inhammen op.

Het grondplan is S-vormig met telkens een groen plein in de twee inhammen. Zo wilden de ontwerpers een massieve aanblik vermijden en rustpunten creëren. Om een veilig voorplein te bieden aan minder mobiele bewoners zijn de verkeersstromen duidelijk gescheiden.

Bezoekers komen via het groene voorplein binnen in een ruime hal met het centrale onthaal. Het is meteen een aangename ontmoetingsruimte voor bewoners. Een kapsalon, een ruime cafetaria en een polyvalente zaal creëren er extra sociale verbinding. Terrassen met een uitzicht aan beide zijden vergroten het ruimtegevoel. Ook de kine/ergoruimte geniet in alle rust van het groen op het voorplein.

De benedenverdieping herbergt ook nog de logistieke en administratieve functies, zoals kantoren en vergaderruimtes enerzijds, en personeelskantine, grootkeuken en bergingen anderzijds. Polderparel biedt plaats aan 143 bewoners. Daarnaast is er ook een mantelzorgkamer waar de mantelzorger van een bewoner in specifieke situaties tijdelijk kan verblijven, bijvoorbeeld bij het levenseinde van het familielid.

De woongelegenheden zijn verspreid over vier bouwlagen. De eerdere ervaring met de renovatie van woonzorgcentrum Noordhinder kwam de welzijnsvereniging goed van pas. De keuze voor twee leefruimtes per verdieping bleek daar niet zo praktisch voor een vlotte gang van zaken. Daarom koos het team hier voor een leefruimte van 37 bewoners per verdieping met veel aandacht voor een huiselijke omgeving. De bewoners ontmoeten elkaar in een centrale leefruimte met eet- en zithoek, gekoppeld aan de verpleegpost en afdelingskeuken voor therapeutische activiteiten. Grote raampartijen bieden volop daglicht, en garanderen een aangenaam binnenklimaat door de oost-west-oriëntering. Terrassen aan beide zijden vormen een verlengstuk van de leefruimte.

Het interieur legt de nadruk op de woonbeleving en brengt het zorgaspect niet nadrukkelijk in beeld. Warme tinten in het sanitaire gedeelte en de witte zorgdeuren in witte omlijstingen gaan op in de witte muren. Ondanks de vrij grote leefgroepen ademt het interieur rust en gezelligheid. De keuze voor parkettegels, het donkere hout van het vaste meubilair, de verschillende soorten wandbekleding en de inrichting van de televisiehoeken dragen hiertoe bij. Een zwarte deuromlijsting en design deurlamp benadrukken het thuisaspect.

De bewoners werden nauw betrokken bij de keuze van het meubilair. De ergotherapeut maakte voor de verhuizing een eerste selectie van ergonomisch meubilair. Gedurende twee maanden konden bewoners het uittesten en beoordelen. Dit werd mee opgenomen in het lastenboek voor de aankoop.

Tot slot was ook de naam Onze-Lieve-Vrouw van Troost aan vernieuwing toe. Uit een zestigtal voorstellen van bewoners, medewerkers, familieleden en vrijwilligers koos het projectteam zes favorieten. Een finale stemming leverde de nieuwe toepasselijke naam Polderparel op.

En wat met het oude gebouw? Dat maakt weldra plaats voor een nieuw betaalbaar woonproject dat mikt op jonge gezinnen uit Westkapelle.

 

Katrien Gordts is redacteur Lokaal | Beelden Stefan Dewickere
Voor Lokaal 06 | 2023