De energiebesparingsdoelstellingen 2030 (-40 à 55% CO2 en jaarlijkse primaire energiebesparing van 2.09 à 3%) voor het eigen patrimonium uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact zetten lokale besturen aan tot actie. De financiering én uitvoering van deze doelstellingen vormt een grote uitdaging.


Tijdens de webinar op 13 september presenteerden we twee instrumenten die kunnen helpen bij het realiseren van klimaat- en energiedoelstellingen binnen het publieke patrimonium.

  • Eén van de opties zijn interne rollende fondsen. Deze fondsen blijven zichzelf in stand houden doordat energiebesparingen van eerdere projecten weer worden ingezet voor investeringen in nieuwe projecten. Hierdoor ontstaat een continue financieringscyclus zonder dat er nieuwe middelen nodig zijn. Ook kan je maatregelen samen nemen om een globaal aanvaardbare terugverdientijd te bekomen.  In de webinar deelden Antwerpen en Oostende hoe zij dit, elk op hun eigen manier, hebben aangepakt.
  • Daarnaast bespraken we energieprestatiecontracten, waarbij een derde partij, de ESCO, niet alleen verantwoordelijk is voor het realiseren en beheren van de investeringen, maar ook voor het behalen van gegarandeerde energiebesparingen.  In dit tweede deel van de webinar gaven we info over de basisprincipes van ambitieuze energieprestatiecontracten en stelden we in primeur de inspirerende video’s van lokale praktijken en de ESCO – EPC FAQ voor die VVSG samen met BELESCO ontwikkelde.

Tijdens de webinar werden ook enkele interessante vragen gesteld. Je vindt deze samen met het antwoord terug in het Q&A document.

In de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat vind je de praktijkvoorbeelden van Antwerpen en Oostende, maar ook andere interessante praktijken rond dit thema: 

Herbekijk de webinar: