Auteur:

Gepubliceerd op: 21-12-2022

Deze legislatuur werd het inburgeringstraject uitgebreid met een 4de pijler, een netwerk- en participatietraject. Op 1 januari treedt deze vierde pijler in werking. 

Met deze 4de pijler volgt de inburgeraar een bijkomend traject op maat om zijn/haar sociaal netwerk en participatie te versterken. Enkele voorbeelden zijn een buddyproject, vrijwilligerswerk, een kennismakingsstage bij een bedrijf, vereniging, organisatie of lokaal bestuur. Het participatietraject duurt minimum 40 uur per individuele inburgeraar. De inburgeraar kan verschillende activiteiten combineren. De activiteiten gebeuren in een Nederlandstalige context en moeten participatie op sociaal vlak bevorderen.

Lokale besturen hebben de decretale rol om aanbod in hun stad/gemeente te ontsluiten. Een divers en kwalitatief 4de pijler aanbod ontsluiten, zien we als een complexe uitdaging die niet door één lokaal bestuur, organisatie of burger alleen kan worden aangepakt. Zonder engagementen van diverse maatschappelijke sectoren, organisaties en burgers uit de samenleving en zonder samenwerking met andere lokale besturen, is het onmogelijk om een kwaliteitsvol 4de pijler aanbod op maat van de diverse groep inburgeraars te realiseren.
 

Informatieve webinar


Om de lokale besturen voor te bereiden op deze vierde pijler organiseerde het Agentschap Binnenlands bestuur, de Agentschappen Integratie en Inburgering een webinar om de lokale besturen te informeren. Deze opgenomen webinar kan je  herbekijken.
 

Inspiratiedag op 26 januari 2023 - presentaties beschikbaar


Om dit nieuwe traject voor te bereiden experimenteerden 55 steden en gemeenten de voorbije 2 jaar volop met dit traject. Op donderdagvoormiddag 26 januari werden in het provinciehuis van Leuven de lessen en goede praktijken uit deze proefprojecten voorgesteld. 

Deze inspiratiedag richt zich op lokale besturen en ieder die interesse heeft in participatie. Deze inspiratiedag is een initiatief van HIVA-KU Leuven en Hefboom, in samenwerking met het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering en met de steun van ABB, Europa WSE en de VVSG. 

De inspiratiedag wil alvast antwoorden bieden op op vragen:

  • Welke activiteiten passen binnen dit traject? Hoe breng je de verschillende mogelijkheden voor inburgeraars in kaart voor jouw stad of gemeente? En hoe kan je het aanbod vergroten?
  • Hoe organiseer je een goede buddywerking voor inburgeraars? En hoe evalueer je deze?
  • Wat kan vrijwilligerswerk betekenen voor dit traject?
  • Welke (digitale) tools kunnen je helpen bij het opzetten en uitvoeren van dit traject? 
     

Praktisch

Op deze website vinden jullie ook heel wat andere informatie terug over:

  • De proefprojecten
  • Het leertraject van de afgelopen twee jaar
  • Achtergrondinformatie over zaken zoals buddywerking, vrijwilligerswerk voor anderstaligen, evaluaties van projecten, of human-centered design
  • Tools uit de proefprojecten die je kan downloaden en toepassen of gebruiken ter inspiratie. Deze pagina wordt de komende maand verder aangevuld met heel wat extra tools.

 

 

Sabine Van Cauwenberge