Auteur:

Gepubliceerd op: 21-12-2022

Deze legislatuur werd het inburgeringstraject uitgebreid met een 4de pijler, het netwerk- en participatietraject. Met deze 4de pijler volgt de inburgeraar een bijkomend traject op maat om zijn/haar sociaal netwerk en participatie te versterken. Deze vierde pijler gaat van start in januari 2023

Lokale besturen hebben de decretale rol om aanbod in hun stad/gemeente te ontsluiten. Een divers en kwalitatief 4de pijler aanbod ontsluiten is een complexe uitdaging die niet door één lokaal bestuur, organisatie of burger alleen kan worden aangepakt. Zonder engagementen van diverse maatschappelijke sectoren, organisaties en burgers uit de samenleving en zonder samenwerking met andere lokale besturen, is het onmogelijk om een kwaliteitsvol 4de pijler aanbod op maat van de diverse groep inburgeraars te realiseren.

Daarom investeert de Vlaamse overheid de komende 6 jaar (2023-2028) in 18 regionale netwerken van lokale besturen en organisaties op het niveau van de 15 referentieregio’s en de 3 grootsteden Antwerpen, Gent en Brussel. Deze netwerken onderzoeken op welke manier ze samen een divers en toegankelijk aanbod binnen de regio kunnen realiseren en zetten hiervoor concrete acties op.

Binnen deze oproep voorziet Vlaanderen middelen voor een periode van 2 jaar in elke regio om medewerkers in te zetten die het netwerkleiderschap opnemen.

Voor wie

Het indienen van een projectvoorstel is voorbehouden aan lokale besturen of een samenwerkingsverband tussen lokale besturen, die binnen een van de 18 afgebakende regio’s het netwerkleiderschap opneemt. Deze regio's zijn de 15 referetieregio's en de steden Antwerpen, Brussel en Gent.

Doelgroep

De finale doelgroep van deze oproep zijn nieuwkomers, en inburgeraars in het bijzonder. Met deze oproep streven we ernaar dat iedere nieuwkomer in de regio, stad of wijk waar hij/zij woont een sociaal netwerk kan uitbouwen en kan participeren aan de samenleving.

Acties

De indiener staat in voor de opstart en het leiden van het netwerk. Zij nemen minimaal volgende activiteiten op:   

●    Enthousiasmeren en activeren van lokale besturen en organisaties om deel uit te maken van het netwerk
●    Uitwerken van de governance en de samenwerkingsprincipes voor het netwerk
●    Betrokkenheid en steun voor het netwerk genereren bij externe stakeholders
●    Begeleiding van het leerproces binnen het netwerk: inzicht verwerven in vraag en aanbod, goede praktijken, werkende principes, …
●    Coördinatie en ondersteuning bij  het uitwerken van concrete acties om het aanbod in de regio te ontsluiten
●    Overkoepelend beheer van de concrete acties om aanbod te ontsluiten
●    Actief deelnemen aan het ondersteuningsaanbod op Vlaams niveau 
●    Monitoren en evalueren van het netwerk en de concrete acties
●    Delen van geleerde lessen rond ontwikkeling van regionaal organisatienetwerk naar andere geïnteresseerden

Middelen

Het totale budget voor de oproep bedraagt 5.796.000 euro, waarvan 50% AMIF en 50% Vlaamse cofinanciering AMIF. 
Per regio kan een maximale subsidie worden aangevraagd van 322.000 euro voor de opstart van het regionetwerk.
 

Timing

De oproep staat open tot en met 31 mei 2023 en werkt met flexibele indieningstermijnen. Projectaanvragen die worden ingediend voor het einde van de maand, worden uiterlijk voor het einde van de volgende maand beoordeeld en beslist. 

Voorbeeld:
•    Projectvoorstellen ingediend voor 31/01/2023 worden beoordeeld en beslist tegen uiterlijk 28/02/2023.

 

Meer info 
 

Aansluitende oproepen in 2023

Aansluitend bij deze projectoproep zal in 2023 een oproep komen om concrete acties die door het regionaal netwerk worden uitgewerkt, te financieren. Het netwerkleiderschap staat ook in voor het overkoepelende beheer van de initiatieven die binnen de oproep voor concrete acties worden gefinancierd.

Sabine Van Cauwenberge