Auteur:

Gepubliceerd op: 31-07-2024

Elke zes maanden neemt een lidstaat het voorzitterschap van de Europese Raad van Ministers waar. Van januari 2024 tot juni 2024 was dit België. Nu is het de beurt aan Hongarije tot december 2024. Zowel de federale als de Vlaamse overheid kunnen mooie resultaten voorleggen. Voor de VVSG bestond de uitdaging er in om de rol van de lokale besturen op Europees niveau te benadrukken.

België is de enige lidstaat waar de federale ministers én de regionale ministers mee het voorzitterschap opnemen van de Europese ministerraden. De voornaamste opdracht van de voorzitter is de rol van ‘honest broker’. Dat wil zeggen dat ze vooral akkoorden moeten kunnen sluiten tussen de diverse lidstaten. Het grote voordeel van het voorzitterschap is dat je als lidstaat meer kan wegen op de agenda van de ministerraden en dat je, door het organiseren van diverse evenementen, de eigen praktijken in de Europese schijnwerpers kan zetten. Het is vooral dat laatste dat relevant was voor de lokale besturen.

De VVSG heeft in overleg met de federale en Vlaamse overheden verschillende lokale praktijken inzake klimaatbeleid (LEKP), integratie, lokaal jeugdwerk, fietsbeleid, Blue Deal en sociaal werk in de kijker kunnen zetten. Het blijft belangrijk om de rol van de lokale besturen te blijven benadrukken, zeker ook op Europees niveau.

1 juli heeft Hongarije het voorzitterschap overgenomen. Volgens hun programma willen ze focussen op 7 thema’s: een nieuwe overeenkomst voor Europees concurrentievermogen, de versterking van het Europese defensiebeleid, een consistent en op verdiensten gebaseerd EU-uitbreidingsbeleid, het indammen van illegale migratie, het vormgeven van de toekomst van het cohesiebeleid, een landbouwbeleid waarin de boer centraal staat en het aanpakken van demografische uitdagingen.

Voor de lokale besturen is het vooral uitkijken naar de debatten over de toekomst van het cohesiebeleid. In 2025 zal de nieuwe Commissie met voorstellen moeten komen voor een nieuw kader voor de cohesiefondsen na 2027. Het strategische debat hierover woedt al volop.

Kris Versaen