Auteur:

Gepubliceerd op: 31-07-2024

De resultaten van de Europese verkiezingen zijn binnen. Nu wordt een nieuw Europees Parlement en een nieuwe Europese Commissie samengesteld. We kijken terug op wat er is gebeurd en vooruit naar de komende maanden.

België heeft nu 22 zetels in het Europees Parlement, één meer dan in de vorige legislatuur. Voor Vlaanderen betekent dit 13 parlementsleden, waaronder enkele met een lokaal mandaat. In tegenstelling tot het federale en Vlaamse Parlement legt het Europees Parlement geen eed af. De geldigheid van de verkiezingen wordt namelijk door de lidstaat bepaald.

In de week van 15 juli kwam het nieuw verkozen Parlement voor de eerste keer samen in Straatsburg. Tijdens deze ‘constitutieve zitting’ worden de parlementsvoorzitter en het bureau voor een termijn van 2,5 jaar gekozen, en worden de parlementaire commissies samengesteld. Op 23 juli hielden deze commissies hun eerste bijeenkomst om hun voorzitters en vicevoorzitters aan te stellen.

De meeste aandacht ging uit naar de benoeming van de nieuwe commissievoorzitter. Ursula von der Leyen werd voor een tweede termijn benoemd als 'president-elect' en moet nu haar Commissie samenstellen. Dankzij haar vlotte verkiezing kan zij snel aan de slag. Ze verwacht dat alle lidstaten tegen eind augustus hun kandidaten voor commissarissen voordragen. De Belgische kandidaat is nog niet bekend. De nieuwssite Politico houdt hierover een overzicht bij.

Na goedkeuring door de Europese Raad krijgen de kandidaat-commissarissen een beleidsdomein toegewezen, gebaseerd op de politieke beleidslijnen van de commissievoorzitter. In principe worden de kandidaat-commissarissen na de zomer gehoord door de bevoegde parlementaire commissie, die zal beoordelen of zij geschikt zijn voor hun beleidsdomein en wat hun toekomstplannen zijn. Als zij slagen, wordt het college van commissarissen als geheel ter stemming voorgelegd aan het Parlement. Deze stemming wordt eind oktober of begin november verwacht.

Het werkprogramma, dat oorspronkelijk begin 2025 verwacht werd, kan nu al in het najaar bekend worden. Dit programma is belangrijk voor de werkzaamheden van de Commissie voor de komende vijf jaar, en dus ook voor de VVSG.

Meer details over de parlementaire procedure vind je op de site van het Europees Parlement.

Kris Versaen