Man en vrouw bespreken een document aan een tafel met laptops.

Auteur:

Gepubliceerd op: 09-10-2024

De VVSG volgde op 3 oktober een studievoormiddag bij Medex over de hervorming van het ziektepensioen en over de aangepaste medische evaluatieprocedure van ambtenaren. Waarover gaan die hervormingen?
 

Van ziektepensioen naar tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering

Vanaf 2025 kent de pensioencommissie van Medex enkel nog tijdelijke ziektepensioenen toe, en vanaf 2028 vervangt Medex deze term door de “tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering voor ambtenaren” (TAVA), want voor een tijdelijke regeling is de naam “pensioen” verwarrend. Lees alle hoofdlijnen van de hervorming van het ziektepensioen na in het eerdere VVSG-nieuwsbericht.

Ook de naam ‘Pensioencommissie’ verdwijnt: in de plaats komt het “MEVA”. Dat is het Medisch expertisecentrum arbeidsgeschiktheid van het Bestuur van de medische expertise van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu: geen verwijzing meer naar ‘pensioen’, en de nadrukt ligt voortaan op de arbeidsgeschiktheid. Je bereikt Medex vanaf nu op het nieuwe mailadres medex_cec@health.fgov.be.

 

Wijzigingen aan de medische evaluatieprocedure

De federale overheid hervormde ook de procedure bij Medex zelf.  Zo moet je voortaan als overheidswerkgever, in je aanvraag voor een medische evaluatie door Medex, verduidelijken welke formele of informele re-integratie-initiatieven je al nam, want anders behandelt Medex je aanvraag niet. Bijv.: “we hebben X toen gezien, dat en dat is besproken, we hebben hem toen opgevolgd en op datum X is toen dat en dat besproken, enz.” Voor een ambtenaar met een handicap moet je in je aanvraagformulier bovendien de redelijke aanpassingen meegeven of aantonen dat die niet lukken omdat ze een onevenredige belasting vormen.

Er zijn nog andere wijzigingen aan de procedure, maar met iets minder rechtstreekse impact op de manier van werken van lokale besturen als werkgever. 

 

Inwerkingtreding

De nieuwe regels gelden voor aanvragen vanaf 2025. Aangezien een definitief pensioen ingaat op de eerste dag van de maand volgend op de beslissing, zal Medex vanaf december 2024 al geen definitieve pensioneringen meer toekennen.

Maar een ambtenaar die sinds 1 januari 2024 een beslissingen van het type "A4" kreeg (definitief ongeschikt voor de normale functie, maar geschikt voor een aangepast werk) ontvangt een tijdelijk pensioen als hij niet aan het werk ging binnen de 12 maanden:

  • Bijv. als de ambtenaar op 1 november 2023 een beslissing A4 kreeg en niet opnieuw aan de slag ging, ontvangt hij een definitief pensioen vanaf 1 november 2024.
  • Maar als de ambtenaar op 1 maart 2024 een beslissing A4 kreeg en niet opnieuw aan de slag ging, ontvangt hij een tijdelijk pensioen vanaf 1 maart 2025.
     

Meer weten?

Medex organiseert een laatste Nederlandstalig webinar op 21 oktober. Stuur een mailtje naar communication.medex@health.fgov.be zodat Medex je een uitnodiging via MS Teams kan bezorgen.

Lees de presentatie van 3 oktober 2024 na. Je vindt er bijvoorbeeld in detail welke conclusies Medex trekt als de ambtenaar niet komt opdagen voor het medisch onderzoek.

Je vindt alles terug in twee wetten die nog net voor het parlementair reces goedgekeurd werden:

  • Wet 18.05.2024 tot invoering van de tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering voor ambtenaren, BS 13.06.2024. Inforum nr. 375966.
  • Wet 12.05.2024 tot regeling van de medische evaluatie van de arbeidsgeschiktheid van de ambtenaren van sommige overheidsdiensten door het Bestuur van de medische expertise, BS 29.05.2024.

Er komen nog uitvoeringsbesluiten over de concrete procedure voor de medische evaluatie, en over de modellen voor aanvraag en beroepen. Met de huidige regering in lopende zaken is dat niet evident, aangezien er ook sociaal overleg nodig is en de aftredende regering zich niet volledig kan engageren. Maar de hervorming van het ziektepensioen treedt zeker al in werking.

Medex bracht in 2023 een rapport uit: “Ziekteafwezigheid bij federale ambtenaren”. Ondanks de titel bevat het rapport ook interessante cijfers over de afwezigheid wegens arbeidsongeschiktheid van lokale ambtenaren. Depressie en burn-out zijn verantwoordelijk voor ¾ van de ziektedagen wegens een psychische aandoening. En hoger geschoolden zijn minder en minder lang afwezig wegens arbeidsongeschiktheid.
 

De koe en de horens

Wat kan je nu al doen? Check je lokale rechtspositieregeling en pas ze zo nodig aan:

  • Heeft je bestuur de procedure voor Medex uitgeschreven en moet je ze bijschaven?
  • Kan je uitvoering geven aan beslissingen van Medex: laat je lokale rechtspositieregeling bijv. deeltijds werk of ander aangepast werk na of tijdens arbeidsongeschiktheid toe?
  • Wist je al dat de nieuwe bepalingen over deeltijdse werkhervatting dwingend van toepassing zijn? (artikel 63 §§1-2 van het Rechtspositiebesluit 20 januari 2023) Want anders moet je dat verduidelijken.
Marijke De Lange