Auteur:

Gepubliceerd op: 30-08-2024

Het ziektepensioen voor ambtenaren wordt afgeschaft: vanaf 1 januari 2025 kan een ambtenaar niet meer met pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid. In de plaats komt de tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering voor ambtenaren (vanaf 2028) of het tijdelijk pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid (vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2027).

Dit zijn de hoofdlijnen van de hervorming:

  • (van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2027) Om de ambtenaar de kans te geven om te re-integreren en om de minimumbescherming te verbeteren wordt het definitief pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2027 vervangen door een tijdelijk pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid van de Federale Pensioendienst. De betrokkene blijft in dienst van zijn overheidswerkgever. Het tijdelijk pensioen om medische redenen is verlengbaar tot de vroegst mogelijke pensioendatum.
  • Vanaf 1 januari 2028 vervangt een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering voor ambtenaren het voortijdig pensioen om medische redenen. Die wordt op dezelfde manier berekend als het huidige pensioen. De betrokkene blijft in dienst van zijn overheidswerkgever. De “tijdelijke arbeidsongeschiktheid voor ambtenaren” (TAVA) wordt een nieuwe administratieve stand.
  • De genieter van het tijdelijk pensioen mag bijverdienen en bouwt verdere pensioenrechten op. Ook wordt het grensbedrag van een beroepsinkomen in combinatie met een supplement gewaarborgd minimum verhoogd. De beroeps- of  vervangingsinkomsten van de echtgenoot tellen niet meer mee voor de toekenning van supplementen.
  • De ambtshalve pensionering om medische redenen blijft bestaan: volgens de Federale Pensioendienst is dat geen ziektepensioen maar een vervroegd pensioen.
  • Evenmin verandert er iets voor wie op 31 december 2024 al een definitief vervroegd pensioen om medische redenen ontvangt. Vanaf 1 januari 2028 zullen alle gerechtigden op een definitief pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid vrijwillig kunnen overstappen naar de tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering voor ambtenaren.

Sinds 1 oktober 2023 kan een lokaal bestuur, bij vermoedelijke definitieve arbeidsongeschiktheid van een statutaire medewerker, ook de procedure van medische overmacht opstarten, gebaseerd op de Arbeidsovereenkomstenwet en op de Codex Welzijn op het Werk. Maar hoe moet een bestuur kiezen tussen de procedure van medische overmacht en de procedure van medisch pensioen/ tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering voor ambtenaren (TAVA)? Lees hier verder. 

Marijke De Lange