lokaal_20230701_46_sport.png
Provider image

De maand juni 2023 zal de sportieve geschiedenis ingaan als een topmoment voor de skeelersport. Het nieuwe skeelernetwerk van de regio Midwest is een mooi voorbeeld van sterke regionale samenwerking voor de realisatie van sportinfrastructuur. Het vestigt tegelijk de aandacht op de opmaak van een overkoepelend masterplan voor bovenlokale sportinfrastructuur binnen dezelfde regio.

Sinds juni beschikt regio Midwest over het grootste bewegwijzerde skeelernetwerk van Europa. Maar liefst 37 routes en verbindingslussen, goed voor een kleine 450 kilometer skeelerplezier. ‘We kunnen gerust spreken over een marathonnetwerk,’ meldt Kurt Windels, burgemeester van Ingelmunster en voorzitter cluster sport Midwest, opgetogen. ‘Je skeelert kilometers langs een gevarieerd ruraal en stedelijk landschap. Naast de mooie uitzichten zijn er ook leuke rustplekjes. Zo ontdek je de troeven van de zestien Midwestgemeenten.’

Het Skeelernetwerk Midwest kwam tot stand dankzij een krachtige samenwerking tussen Midwest, Sport Vlaanderen, de zestien Midwestbesturen en de lokale club iSkate. Zo stond Sport Vlaanderen in voor de financiering van het uniforme bewegwijzeringsmateriaal en ontwikkelden Midwest en de lokale besturen samen met de lokale club iSkate het netwerk met de routes. Het Skeelernetwerk wordt nu gepromoot met een fotowedstrijd op sociale media, een toerkalender met ‘zondagse ritten’ en een initiatie start-to-inline skate. Het skeelernetwerk is een fraaie realisatie van de dienstverlenende vereniging Midwest.

 

DVV Midwest

De referentieregio Midwest ligt in het midden van de provincie West-Vlaanderen en telt 253.042 inwoners. Zestien lokale besturen hebben zich geëngageerd in een structurele samenwerking via de DVV Midwest. Deze dienstverlenende vereniging is volgens de regels van het decreet Lokaal Bestuur door de zestien gemeenten opgericht om een sterke ondersteuning van de besturen tot stand te brengen. Midwest werkt aan een fusie van ambities op verschillende beleidsdomeinen zoals welzijn, vrije tijd, e-inclusie, economie en mobiliteit. In dit artikel beperken we ons tot een schets van het sportluik.

Delen van de vroegere Gewestelijke sportwerking, MIVOS, RSOiv, VISO en de Burensportdienst hebben zich verenigd in de Sportregio Midwest en werkten een gedragen beleidsplan Sport Midwest 2021-2025 uit, op basis van vier bouwstenen met bijhorende doelstellingen en acties: bouwsteen 1 – sportinfrastructuur en sportieve ruimte, bouwsteen 2 – sportclubondersteuning, bouwsteen 3 – sportstimulering vanuit de regio, en bouwsteen 4 – sportbeleidskracht en sportdeskundigheid.

 

Masterplan bovenlokale sportinfrastructuur

Een van de doelstellingen binnen de bouwsteen ‘sportinfrastructuur en sportieve ruimte’ is de opmaak van een masterplan bovenlokale sportinfrastructuur. Het opzet is de maatschappelijke rol van lokale besturen voor bovenlokale sportinfrastructuur efficiënt te doen verlopen. Met een regionaal sportinfrastructuurplan kunnen de hiaten in bovenlokale infrastructuur scherpgesteld en opgevangen worden vanuit een regionale financiering en ondersteuning, gekoppeld aan Vlaamse subsidies.

De opmaak van dit masterplan bovenlokale sportinfrastructuur werd in 2021 uitgekozen als doorbraakproject in het kader van het Labo Regiovorming, met een bijhorende subsidie van 25.000 euro. In 2022 kwam er onder begeleiding van NLS (Netwerk Lokaal Sportbeleid) een stappenplan tot stand. In december 2022 werd de begeleiding overgenomen door studiebureau CITY-D-WES.

Allereerst werden het huidige aanbod en eventuele toekomstige plannen voor sportinfrastructuur in de gemeenten geïnventariseerd. Dan wisselden alle betrokkenen van gedachten over de centrale onderzoeksvraag ‘wat is bovenlokale infrastructuur’. Die gesprekken vormden een eerste aanzet tot een indeling in lokale en bovenlokale sportinfrastructuur.

Op 26 april vond een visieworkshop plaats met alle schepenen voor Sport en de sportfunctionarissen. De gemeenten gingen aan de slag met stellingen en een gps-oefening om de visie en strategische doelen te formuleren. Eind september dit jaar wordt het masterplan bovenlokale sportinfrastructuur opgeleverd.

 

Publieksonderzoek

Ook gebruikers mogen hun zeg over de infrastructuur doen. Tussen januari en augustus 2022 namen 2279 respondenten (zwemmers, afhakers, niet-zwemmers en bezoekers) uit de regio deel aan het Publieksonderzoek ZWEM22, een onderzoek in samenwerking met UGent, NLS, Mulier Instituut, VSG en LMR. Het onderzoek spitste zich toe op de zwemervaring in de huidige zwembaden van de regio (o.a. beleving, infrastructuur, omkadering, communicatie, toegankelijkheid). Daarnaast waren er ook ruimere vragen omtrent sportinfrastructuur, onder andere over aanbod, afstand en behoeften. De zwembaden in de regio Midwest kregen een globale score van 7/10. De resultaten worden opgenomen in de ruimere Behoeftestudie en masterplan bovenlokale sportinfrastructuur.

 

Het blijft niet bij plannen!

Tussen het plannen door worden al enkele bovenlokale sportinfrastructuurprojecten gerealiseerd. Het skeelernetwerk is daar een sprekend voorbeeld van. In april werd ook al het elektronisch tijdsregistratiesysteem (fotofinish) in gebruik genomen. De verenigingen organiseren jaarlijks een twintigtal pistemeetings. Voor de organisatie van de wedstrijden van loopnummers is een elektronisch tijdsregistratiesysteem of fotofinish vereist. Gezien de hoge kostprijs van dit systeem enerzijds en de spreiding van deze meetings over de regio Midwest anderzijds, beslisten Midwest en de lokale besturen om een gezamenlijk tijdsregistratiesysteem aan te kopen met regionale middelen.

Bij de aanbesteding en gunning werd rekening gehouden met de technische vereisten die de verenigingen formuleerden. Het gebruik van de fotofinish loopt via een bruikleenovereenkomst en is kosteloos voor de erkende atletiekverenigingen uit de regio. De lokale atletiekclub KAVR staat in voor de stockage en het dagelijks beheer. In februari werd een opleiding georganiseerd en sinds april kan de fotofinish ingezet worden voor officiële en recreatieve atletiekmeetings. ‘Deze combinatie van de uitwerking van een masterplan en concrete realisaties creëert een enthousiaste dynamiek tussen visie en projecten,’ vat Kurt Windels samen. ‘De lokale besturen ondervinden onmiddellijk de voordelen van regionale samenwerking via Midwest en krijgen tegelijk input voor de volgende meerjarenplanning.’

 

Breed bovenlokaal sportbeleid

Naast de bouwsteen ‘sportinfrastructuur en sportieve ruimte’ zet de sportregio Midwest ook in op ‘sportclubondersteuning’ met een sportclubacademie voor sportclubs, ‘sportstimulering vanuit de regio’ met bovenlokale sportevenementen zoals de West-Vlaamse Seniorensportdag, het G-Sport-Festival, Sportbuzze, BYCamp en ‘sportbeleidskracht en sportdeskundigheid bevorderen’. Dit gebeurt allemaal in nauwe samenwerking met de intervisiegroep sport met de zestien sportfunctionarissen en de cluster sport met de zestien schepenen voor Sport. —

 

Ann Bouckaert is coördinator Vrije tijd - Midwest | Beelden GF
Voor Lokaal zomer 2023