lokaal_20230701_26_talent.png
Provider image

Personen met een migratieachtergrond van buiten de EU zijn al lang niet goed vertegenwoordigd op de Vlaamse arbeidsmarkt. Zij hebben last van allerlei drempels. Tegelijkertijd groeit de vraag naar arbeidskrachten in de zorg. Om de stap naar een baan in de zorg gemakkelijker te maken organiseren Diverscity en VIVO vzw social-profitsalons in verschillende gemeentes.

Onderzoek bevestigt dat personen met een niet-EU-herkomst relatief zwak staan op de arbeidsmarkt in Vlaanderen. Ze hebben een lagere werkzaamheidsgraad en een hogere werkloosheidsgraad dan mensen zonder migratieachtergrond. Nochtans behaalden nogal wat nieuwkomers een zorgdiploma in hun land van herkomst en kunnen wij extra handen in de zorg gebruiken. Maar voordat ze een gereglementeerd gezondheidszorgberoep mogen uitoefenen in België, moeten ze de erkenning van hun diploma aanvragen. Dit is een moeilijk en langdurig proces. Daarnaast botsen mensen met een migratieachtergrond op allerlei andere drempels. Uit onderzoek blijkt dat ze een minder goede kennis hebben van het Nederlands, vaker lager opgeleid zijn en minder sociale netwerken hebben die hen aan een job kunnen helpen. Bovendien is het door de taalbarrière vaak moeilijk om een opleiding te volgen. Dikwijls wegen de combinatie van de opleiding, de stages, de Nederlandse les en eventuele verplichtingen tegenover hun gezin zwaar door, waardoor ze niet altijd in staat zijn hun opleiding succesvol af te ronden.

 

Divers talent aanwerven

De vacatures in de zorg geraken moeilijk ingevuld en de vraag naar extra arbeidskrachten blijft stijgen. De instroom van mensen met een migratieachtergrond zou dus de werkdruk in de zorg verlichten. En het levert ook nog een ander positief effect op: er ontstaat een meer cultuursensitieve zorgverlening. Dit is belangrijk, want onze samenleving is zeer divers en de diversiteit neemt alleen maar toe. Cultuursensitieve zorg betekent dat hulpverleners zich bewust zijn van de mogelijke invloed van de verschillende cultuurachtergrond van de zorgvrager en de zorggever. Culturele verschillen vind je bijvoorbeeld in de manier van communiceren of in de hulpvraag. Cultuursensitieve zorg houdt rekening met deze verschillen om zo tot wederzijds begrip te komen zonder te vervallen in stereotypen en vooroordelen. Actief inzetten op een divers personeelsbeleid met een sterkere vertegenwoordiging van personen met een migratieachtergrond kan bijgevolg helpen om de zorg voor patiënten met een migratieachtergrond te verbeteren.

 

Social-profitsalons

Diverscity en VIVO vzw organiseren social-profitsalons in verschillende gemeentes om zorgvoorzieningen te ondersteunen bij het vinden en aanwerven van werkzoekenden met een migratieachtergrond. Een social-profitsalon is een job-, opleidings- en informatiebeurs voor werkzoekenden met een migratieachtergrond die graag in de zorg willen werken. Op het salon leggen werkzoekenden niet alleen op een laagdrempelige en informele manier contact met werkgevers, ze krijgen er ook informatie van onderwijsinstellingen over zorgopleidingen en ondersteuning door organisaties zoals VDAB, Agentschap Integratie en Inburgering en andere (lokale) ondersteunende en bemiddelende organisaties. Werkgevers leren er dan weer potentiële medewerkers kennen en krijgen zicht op hun competenties, hun kennisniveau van het Nederlands, hun ervaring, hun achtergrond enzovoort. De werkgevers krijgen bovendien op voorhand alle informatie over job- en taalcoaching. Zo weten zij wat de mogelijkheden zijn en hoe medewerkers met een migratieachtergrond optimaal kunnen functioneren binnen hun organisatie.

Dit jaar waren er al social-profitsalons in Gent en in Antwerpen, telkens met groot succes. In Gent waren er 27 stands en een 150-tal bezoekers, in Antwerpen waren er met eenzelfde aantal stands een 300-tal bezoekers. De standhouders lieten zich positief uit over het enthousiasme en de motivatie van de werkzoekenden. Veertien werkgevers van het social-profitsalon in Gent en vijftien werkgevers van het social-profitsalon in Antwerpen geven dan ook aan vervolggesprekken te plannen met in totaal 136 werkzoekenden.

Het volgende social-profitsalon vindt plaats op 10 oktober in het Provinciehuis in Leuven. Het wordt georganiseerd in samenwerking met VDAB, Agentschap Integratie & Inburgering, Stad Leuven, Provincie Vlaams-Brabant, ILV ZO-Hageland en IGO. Zit je zorgvoorziening in de regio Leuven en wil je graag standhouder zijn op dit salon? Meer informatie en een inschrijvingsformulier vind je op de website iedertalenttelt.be. Wil je zelf een social-profitsalon organiseren? VIVO ontwikkelde een praktische handleiding met draaiboeken, voorbeelden, tools en tips om er een geslaagd event van te maken. Download het inspiratieboek op iedertalenttelt.be/ inspiratieboek. —

 

Lisa Vandenbroucke is stafmedewerker Diverscity | Beelden GF
Voor Lokaal zomer 2023

 

Tips voor het werven van mensen met een migratieachtergrond

Maak je vacature helder, duidelijk, inclusief en leesbaar.

  • Raadpleeg hiervoor de ‘Checklist voor een toegankelijke vacature’ van Verso. Gebruik diverse rekruteringskanalen zoals:
    • de facebookpagina van Ieder Talent Telt: www.facebook.com/IederTalentTelt.be
    • Jobroad
    • KifKif
    • LEVL
    • A Seat At The Table

Maak werk van intern taalbeleid.

  • Raadpleeg hiervoor de gids ‘Taal op het Werk’ van Verso. Informeer je over de mogelijkheden van job- en taalcoaching op de werkvloer. Heb aandacht voor diversiteit in je beeldvorming.