Wat gebeurt er met het proces-verbaal dat door de voorzitter opgemaakt werd voor het verstoren van de orde door toehoorders op de raad?
De raadsvoorzitter kan een proces-verbaal (=PV) opmaken wanneer een of meer toehoorders tijdens de raad openlijk tekens van goedkeuring of afkeuring geven of op enigerlei wijze wanorde veroorzaken en de orde verstoren.
Wikipedia geeft een goede omschrijving van wat een PV is: “Een proces-verbaal is een schriftelijke weergave waarin iemand (vaak een ambtenaar) verslag uitbrengt van in zijn of haar aanwezigheid geconstateerde feiten en omstandigheden, zijn of haar verrichtingen en de persoonsgegevens van betrokkenen en getuigen.”
Dat PV wordt bezorgd aan het parket. Het parket beslist of er tot vervolging wordt overgaan en de zaak voor de rechter wordt gebracht.
De wijze waarop een PV bezorgd kan worden kan verschillen van parket tot parket. Wij raden de voorzitter aan contact op te nemen met de procureur of de diensten van de procureur om te horen hoe het PV en eventueel de bijhorende video- en geluidsopnames best bezorgd kunnen worden. Voor de contactgegevens van de procureur kan de voorzitter de korpschef of de burgemeester contacteren. Zij kennen de procureur immers vanuit het veiligheidsoverleg. Een andere optie is zelf contact op te nemen met het bevoegde parket.
Vaak gaat het (gelukkig ) echter niet om dermate ernstige feiten wanneer men deze bekijkt in het geheel van alle misdrijven. Daardoor is de kans groot dat het parket in de zaak zal seponeren. Toch zal dat zeker niet altijd zo zijn en is vervolging mogelijk. Het is daarom belangrijk dat het PV duidelijk uitgeschreven wordt.