Energiedelen is wettelijk mogelijk gemaakt vanaf 2022. Het is een nieuw gegeven waarbij afnemers zelf of gezamenlijk opgewekte energie direct kunnen delen met buren, vrienden, familie, enzovoort. De daken van appartementsgebouwen zijn minder dan eensgezinswoningen voorzien van zonnepanelen. De eigenaar van een appartement kan daarover immers niet zelf en alleen beslissen, de drempels zijn in zo'n situatie veel groter. In steden en gemeenten met veel appartementsgebouwen is het daarom belangrijk om dat potentieel ook aan te boren om de klimaatdoelstellingen dichterbij te brengen. 

 

Experten gaan ervan uit dat er nog winst te halen valt door energiedelen in appartementen te promoten. Op dit ogenblik blijft een groot deel van de dakoppervlakte in de dicht bebouwde stedelijke omgeving immers onderbenut omdat de kennis bij syndici en de ervaring met begeleiding van vereniging van mede-eigenaars (VME) beperkt is en er nog geen goede oplossingen bestaan voor energiedelen in appartementsgebouwen.

 

Omdat het een nieuwe en best wel complexe materie is, ontving het Kenniscentrum Vlaamse Steden een projectsubsidie van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur om het potentieel van energiedelen in appartementen te onderzoeken en de concrete implementatie ervan te faciliteren. De onderzoeksopdracht die in maart 2022 van start ging, werd uitgevoerd door Th!nk-e en begeleid door een stuurgroep van experten uit de centrumsteden, de Vlaamse overheid en VVSG Netwerk Klimaat. 

De onderzoeksopdracht spitste zich toe op het uitvoeren van simulaties en het begeleiden van een aantal VME’s in een 20-tal appartementsgebouwen gespreid over een aantal steden. De onderzoekers brachten de resultaten van de simulaties samen in een verslag dat afsluit met een samenvattende conclusie die de belangrijkste verworven inzichten op een rijtje zet. Over de simulaties lees je hier meer.Tijdens de onderzoeksperiode was er ook ruimte voor overleg met verschillende belanghebbenden op het gebied van energiedelen. De drempels en mogelijkheden voor energiedelen vormden op deze bijeenkomsten het onderwerp van gesprek. Aan de hand van de bevindingen van de simulatiestudie en de feedback van de stakeholders werd een verslag opgemaakt waarin de mogelijke oplossingsrichtingen voor beleid en regulering in kaart werden gebracht. Je vindt hier deze aanbevelingen.

De eindproducten waar je zelf mee aan de slag kan, als lokaal bestuur of beheerder (of bewoner) van een appartementsgebouw, vind je hier: 

Met de Encyclopedie en het Stappenplan Energiedelen krijg je een praktische online gids aangereikt om te komen tot succesvolle projecten. Ze bevatten toegankelijke informatie over wat energiedelen nu precies is en hoe je kan starten met energiedelen.