Foto van een gevuld Vlaams Parlement

Gepubliceerd op: 17-10-2024

Het nieuwe Vlaams Regeerakkoord biedt zowel kansen als onzekerheden voor de lokale besturen. Het akkoord erkent de cruciale rol van gemeenten in het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen, maar op verschillende vlakken blijft het onduidelijk hoe dit in de praktijk vorm zal krijgen. We kijken daarvoor uit naar de beleidsnota's van iedere minister.

De ambities van de Vlaamse Regering zijn positief. Toch maken we ons zorgen over de praktische uitvoering en de middelen die hiervoor beschikbaar zijn. Steden en gemeenten hebben nood aan voldoende en stabiele financiering. De broodnodige investering in de kinderopvang en de 80 miljoen euro voor het BOA-decreet zijn opvallende elementen. Tegelijk is nog niet duidelijk of Vlaanderen opnieuw bereid is tussen te komen in de responsabiliseringsbijdrage voor de pensioenen van lokale ambtenaren.

Wat verder opvalt:

  • De Vlaamse Regering kiest voor financiële stabiliteit door niet aan de werking van het gemeentefonds te komen en bijkomende financiering te voorzien voor plattelandsgemeentes en gebieden die met grootstedelijke contexten worden geconfronteerd. We missen wel een aanpak om de versnippering van de financiële stromen tegen te gaan.
  • Het Lokaal Energie-en Klimaatpact wordt hervormd om drempels weg te werken en administratieve ballast te vermijden.
  • De Vlaamse Regering blijft inzetten op vrijwillige fusies en bevestigt de refentieregio’s. Dit is een goede zaak maar we verwachten ook een verderzetting om het bestuurlijk landschap te hertekenen en dit ook mee te nemen in de andere beleidsdomeinen
  • De oprichting van een nieuwe ICT-ondersteuningsstructuur, een lang gekoesterde wens van de VVSG.
  • Blijvende aandacht op de versterking van de dienstverlening aan de burger, maar zonder duidelijk zicht op de bijkomende inspanningen die er nodig zijn om dit te realiseren.

Zeer veel zaken zijn dus nog niet concreet. Wat wel vaststaat is de de Vlaamse overheid voor heel wat zaken naar de lokale besturen kijkt. We pleiten daarom voor een nauwere samenwerking tussen Vlaanderen en de lokale besturen. Het is belangrijk gemeenten van bij het begin te betrekken bij de uitwerking van plannen. Alleen door samen te werken, kunnen we de ambities van het regeerakkoord omzetten in werkbare oplossingen op lokaal niveau.

Daarom gaan we de komende weken in gesprek met de Vlaamse Regering om de belangen van de lokale besturen duidelijk te maken.

Lees onze eerste voorzichtige analyse van het Vlaams Regeerakkoord. Toetssteen is het VVSG-Memorandum. Later vullen we deze nog aan met concretere informatie uit de beleidsnota’s van de Vlaamse ministers.

Jan Raymaekers: specialist belangenbehartiging
Foto © Vlaams Parlement