Auteur:

Gepubliceerd op: 02-10-2024

Op 30 maart 2021 sloten de werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers van de private en publieke VIA-sectoren een nieuw akkoord af met de Vlaamse Regering. Dit zesde Vlaams Intersectoraal akkoord voor de social/non-profitsectoren (VIA 6-akkoord) geldt voor de periode 2021-2025. Het akkoord bepaalt dat medewerkers uit de VIA-sectoren vanaf 1 januari 2025 recht hebben op drie weken aaneengeschakelde vakantie. Om deze bepaling uit te voeren, sloten de sociale partners van de publieke sector op 25 april 2024 een overeenkomst. Deze overeenkomst werd op 12 juni 2024 goedgekeurd door het Comité C1.

Het protocol geldt voor alle statutaire en contractuele medewerkers die onder het VIA 6-akkoord vallen, zoals medewerkers in de ouderenzorg, kinderopvang en thuiszorg. Medewerkers die hierom vragen, hebben in principe recht op een aaneengeschakelde vakantieperiode van minstens drie weken binnen het kalenderjaar. Dit omvat drie weekends in of aansluitend op deze periode. Collectieve vakantie kan echter nog steeds worden vastgelegd. In uitzonderlijke gevallen kan de toekenning van een aanvraag beperkt worden vanwege organisatorische noodzaak. Het protocol is van toepassing op vakantiedagen die vanaf 1 januari 2025 worden opgenomen. Bekijk hier alle afspraken uit het protocol.

De VVSG stelde in samenwerking met de vakorganisaties een FAQ op ter verduidelijking van het protocol. Opgelet: de FAQ biedt slechts verduidelijking bij een aantal punten uit het protocol. Bij twijfel moet je altijd terugvallen op de officiële tekst van het protocol.

Abderrazak El-Omari