Uitbreiding stelsel flexi-jobs niet mogelijk in publieke sector

Auteur:

Gepubliceerd op: 22-05-2024

Op 1 april 2024 breidde het stelsel van flexi-jobs uit naar de sectoren kinderopvang, onderwijs, sport en cultuur. Volgens de wet moet voor de sectoren kinderopvang, sport en cultuur de betreffende activiteit echter de hoofdactiviteit van de werkgever zijn. Voor de meeste lokale besturen is dat niet het geval. De VVSG onderhandelde de afgelopen weken met de kabinetten Werk en Sociale Zaken en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), maar vond helaas geen oplossing op korte termijn. Integendeel, nu is de RSZ van oordeel dat ook voor het onderwijs de voorwaarde van ‘hoofdactiviteit’ moet toegepast worden, op basis van de tekst van het koninklijk besluit.

Wat betekent dit nu?

  • Flexi-arbeid in de sectoren kinderopvang, onderwijs, sport en cultuur is alleen mogelijk als de activiteit de hoofdactiviteit van het lokaal bestuur is. De RSZ kijkt hierbij naar de NACE-code waaronder de werkgever ingeschreven staat. Voor een gemeente of OCMW is dat nooit het geval. Flexi-jobs kunnen voor deze sectoren wel, bijvoorbeeld bij een welzijnsvereniging waar kinderopvang de hoofdactiviteit is of een Autonoom Gemeentebedrijf waar sport de hoofdactiviteit is.

  • Gediplomeerde redders kunnen bij alle lokale besturen als flexi-jobber werken, in alle publiek toegankelijke zwembaden en -vijvers en op de stranden.

  • In bepaalde delen van de publieke zorgsector kunnen niet-zorgfuncties via flexi-arbeid ingevuld worden. Het gaat voornamelijk om woonzorgcentra, ziekenhuizen, thuisverpleging en ambulante revalidatiecentra. Flexi-jobs zijn hierbij alleen mogelijk voor ondersteunende functies, zoals logistieke hulpen, onthaalmedewerkers, animatoren, verantwoordelijken of administratief personeel.

Voor de sectoren kinderopvang, onderwijs, sport en cultuur blijft de VVSG zoeken naar een oplossing. De wet moet hier wel voor aangepast worden. De kabinetten Werk en Sociale Zaken en de RSZ willen hieraan meewerken. De komende maanden werkt de VVSG met de RSZ aan een gezamenlijk voorstel van wetswijziging. De effectieve omzetting in de wet zal voor de volgende federale regering zijn; de VVSG zal erop aandringen om dat snel na de start aan te pakken.

In haar memorandum aan de federale regering blijft de VVSG ook aandringen op de uitbreiding van het stelsel flexi-jobs naar alle functies, inclusief de zorgfuncties, in alle publieke zorgsectoren (waaronder bijvoorbeeld ook de thuiszorg).
 

Abderrazak El-Omari