Auteur: Kris Versaen
Gepubliceerd op: 23-05-2024
Het European Strategy and Policy Analysis System (ESPAS) heeft meerdere rapporten gepubliceerd, waaronder het recente Global Trends to 2040: Choosing Europe’s Future. Dat rapport onderzoekt belangrijke mondiale trends tot 2040 op het gebied van demografie, technologie, milieu, economie en geopolitiek. Het benadrukt de groeiende complexiteit van deze trends en pleit voor proactieve strategische keuzes om Europa's toekomst vorm te geven. Het European Strategy and Policy Analysis System (ESPAS) is een samenwerkingsverband tussen diverse Europese instellingen dat strategische analyses en toekomstverkenningen levert om Europese beleidsmakers voor te bereiden op toekomstige uitdagingen en kansen.
Vier trends
Onder het motto 'Think globally, act locally' biedt het rapport ook inzichten die relevant zijn voor de omgevingsanalyse van gemeentelijke meerjarenbeleidsplannen. Vier wereldwijde trends worden nader belicht:
- Technologische revolutie: De voortdurende digitalisering en de impact van nieuwe technologieën zoals AI, robotica en biotechnologie.
- Geopolitieke verschuivingen: Veranderingen in de wereldorde, de opkomst van China en andere niet-westerse mogendheden, en de uitdagingen voor de Westerse dominantie.
- Economische en sociale dynamiek: Veranderingen in de wereldeconomie, groeiende ongelijkheden, en de noodzaak van duurzame economische modellen.
- Klimaatverandering en duurzaamheid: De dringende behoefte aan actie om klimaatverandering te beperken en de overgang naar een koolstofarme economie.
Lokale niveau
Deze mondiale trends hebben directe en indirecte gevolgen voor lokale besturen. Technologische vooruitgang kan bijvoorbeeld de lokale arbeidsmarkt en onderwijsbehoeften beïnvloeden. Klimaatverandering vraagt om lokale aanpassingsstrategieën en infrastructuurinvesteringen om de gevolgen van extreme weersomstandigheden te mitigeren. Door in te spelen op trends zoals digitalisering en de groene economie, kunnen Vlaamse steden en gemeenten hun economische basis versterken en nieuwe groeikansen creëren. Investeringen in technologie en duurzaamheid verbeteren tevens de levenskwaliteit voor inwoners.
Het rapport biedt waardevolle richtlijnen voor Vlaamse steden en gemeenten om hun toekomstvisie en beleidsmaatregelen te vormen in een snel veranderende wereld. Door proactief en strategisch te handelen, kunnen zij zich beter positioneren om de uitdagingen en kansen van de komende decennia aan te gaan.
Samenwerking op verschillende niveaus (lokaal, regionaal, nationaal en Europees) is cruciaal om effectief te reageren op deze uitdagingen. Innovatieve oplossingen en best practices kunnen worden uitgewisseld tussen steden en gemeenten binnen en buiten Vlaanderen.