Auteur:

Gepubliceerd op: 18-07-2024

Het 100-Wijkenplatform, een initiatief van ABB ontstaan vanuit de zoektocht naar knelpunten bij de uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact, heeft een eerste Oogstnota klaar. 

Deze bevat een reeks beleidsaanbevelingen gebaseerd op de ambitieuze wijkprojecten van 10 geselecteerde voorlopersteden en -gemeenten. 

De pleidooien zijn sterk gelijkaardig aan wat ook in het VVSG-memorandum te lezen is. Zo komt de evidente vraag naar een taxshift sterk naar voor, zodat investeren in wat gewenst is (energie-efficiëntie en fossielvrij) aantrekkelijker wordt dan investeren in wat niet meer gewenst is (fossiele technieken). Ook de huidige versnipperde subsidie-aanpak komt aan bod, met een pleidooi om integrale wijktransitieprojecten structureel te financieren. Daarnaast vraagt de nota ook aanpassingen aan de EPC-regelgeving, opnieuw om sneller te kunnen evolueren naar fossielvrij. 

Lees voor alle aanbevelingen de Oogstnota van opdrachthouder Architecture Workroom Brussels zeker eens na, boeiende zomerlectuur!

Anna De Boeck