Auteur:

Gepubliceerd op: 27-11-2024

De Vlaamse regering heeft de afgelopen maanden besloten het begeleidingsbudget voor noodkopers te verhogen. Noodkopers zijn kwetsbare gezinnen die een eigen woning hebben gekocht, maar deze verkeert in zeer slechte staat. Ze hebben vaak niet de financiële middelen of technische kennis om de woning grondig te renoveren. Om hen te helpen, ontvangen OCMW’s nu 9.000 euro per dossier voor bouwtechnische en sociale begeleiding. Dit bedrag dekt grotendeels de kosten voor de intensieve begeleiding.

Steun voor de noodkoper

De begeleiding blijft gekoppeld aan de lening van 50.000 euro. Gedurende maximaal 20 jaar betaal je geen rente en geen kapitaalaflossing. Daarna heb je 25 jaar de tijd om de lening terug te betalen. Het beschikbare budget wordt gebruikt om via een Energiehuis en erkende aannemers structurele verbeteringen aan woningen door te voeren. Denk daarbij aan maatregelen zoals betere isolatie, renovatie van daken of het vervangen van ramen. Deze ingrepen verhogen de woonkwaliteit, bijvoorbeeld door de woning comfortabeler of gezonder te maken, en zorgen vaak ook voor een lagere energiefactuur dankzij betere energieprestaties.

Sinds midden 2024 kan je een aanvraag indienen zonder gebonden te zijn aan een harde deadline. Op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) lees je meer over de procedure. Let op: in november en december is het niet mogelijk om een dossier in te dienen. Vanaf januari 2025 kan dat uiteraard weer.

Meest kwetsbare gezinnen tussen hamer en aambeeld 

Uit onderzoek uit het verleden blijkt dat ongeveer de helft van de meest kwetsbare gezinnen onvoldoende financiële middelen heeft om een grondige renovatie te bekostigen. Tijdens de energiecrisis konden zij daardoor niet investeren in energiebesparende maatregelen of hun situatie verbeteren.

In de komende legislatuur krijgen gezinnen opnieuw te maken met grote veranderingen en nieuwe evoluties. De Vlaamse regering wil een taxshift doorvoeren die fossiele energie (relatief) duurder zal maken. Daarbovenop komt er ook ETS2 aan, met een bijkomende CO2-prijs op fossiele brandstoffen in gebouwen en voertuigen tegen 2027. De kloof tussen gezinnen mét en gezinnen zonder tijd, capaciteit en middelen dreigt dus verder te vergroten.  

Anticipeer op toekomstige evoluties

Anticipeer dus op deze evoluties door bij toekomstige (wijk)renovatiecampagnes ook het meest inclusieve instrument voor deze doelgroep achter de hand te hebben. Door de noodkoopfondsfinanciering te combineren en integreren in geplande renovatie-inspanningen en -campagnes vermijd je dubbel werk en verhoog je het renovatiepotentieel in elke wijk of appartement. Zo geef je ook de meest kwetsbare bewoners toegang tot passende renovatiefinanciering en begeleiding.

Hoe begin je eraan?

Het opzetten van een noodkoopfonds vraagt om een doordachte aanpak, maar gelukkig is er al heel wat praktijkervaring verzameld bij lokale besturen. Deze kennis hebben we gebundeld om je op weg te helpen.

 

Kris Moonen