Beeld stad Genk
Beeld stad Genk

Auteur:

Gepubliceerd op: 30-05-2024

Op Wereld Menstruatiedag, 28 mei, presenteren lokale besturen hun initiatieven om het taboe rond menstruatiewelzijn te doorbreken. Ze richten zich op het aanpakken van menstruatiearmoede, -schaamte en -stigma, en willen het algemene welzijn bevorderen.

De stad Roeselare introduceerde 40 menstruatiekastjes in scholen en sociale organisaties. Daarnaast startte de stad een proefproject waarbij openbare toiletten gratis menstruatieproducten aanbieden. Dit project zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hun locatie, gemakkelijk toegang heeft tot deze producten, wat helpt om schaamte en stigma rond menstruatie te verminderen.

Gebaseerd op gesprekken met jongeren, lanceerden de lokale besturen de podcast 'Wij Veranderen de Regels'. Deze podcast biedt een platform voor open gesprekken over menstruatie, waarbij jongeren hun ervaringen en inzichten delen. De podcast is beschikbaar op Spotify en heeft als doel taboes te doorbreken en bewustwording te vergroten.

Op zoek naar meer initiatieven van lokale besturen?
 

Projectoproep Menstruatiewelzijn 2024 -deadline 15 juni

De Vlaamse overheid heeft een projectoproep gelanceerd om initiatieven te ondersteunen die kennis over menstruatie bevorderen, informeren en sensibiliseren over menstruatiewelzijn en taboes en stigma’s doorbreken. Deze projecten worden uitgerold in diverse contexten, zoals onderwijsinstellingen, vrijetijdsverenigingen en welzijnsverenigingen.

Met deze projectoproep wil het Vlaamse Gelijkekansenbeleid bijdragen aan een hoger menstruatiewelzijn. Projecten binnen deze oproep zetten in op minstens één van volgende doelstellingen:

  • kennis bevorderen over menstruatie
  • informeren en sensibiliseren over menstruatiewelzijn
  • taboes en stigma over menstruatiewelzijn doorbreken

Indieners kunnen verenigingen, lokale besturen, sectororganisaties en ondernemingen zijn.

 

Corinne Huybers