Auteur: Mike Deschamps
Gepubliceerd op: 06-12-2023
Lokale overheden pakken zelf de groeiende vraag naar zorgpersoneel aan. Via lokale sessies informeren ze niet-gekwalificeerde inwoners over de opleidingen tot waardevolle krachten in de zorg. Er is veel interesse te bespeuren.
Lokale besturen organiseren hier en daar lokale informatiesessies voor wie interesse heeft om in de zorg te gaan werken. Het IKA zij-instroomkanaal biedt werkgevers de kans om niet-gekwalificeerde medewerkers met interesse in de zorg, in dienst te nemen. Ze volgen eerst een opleiding en worden zo kinderbegeleider, logistiek assistent, verzorgende of zorgkundige. Daarna blijven ze in dienst.
Bij de Stad Menen kwamen maar liefst 70 inwoners opdagen voor de infovergadering. De helft was effectief bereid om te starten met een zorgopleiding. CVO Miras organiseert vanaf februari 2024 deze zorgopleiding ter plaatse in de woonzorgcentra van IVA Zorg Menen via een vorm van werkplekleren. Bij Mintus Brugge kregen ze 40 geïnteresseerden op hun infomoment. Ondertussen hebben 56 personen zich kandidaat gesteld. De lessen vinden er plaats in het pas geopende WZC Sint-Pietersmolenwijk.
Op de jobdag bij Zorgband Leie en Schelde kwamen er 12 enthousiaste bezoekers over de vloer. Het waren inwoners die specifiek afgezakt waren, omdat ze interesse hadden in actuele openstaande vacatures. Daar startte het bestuur al eerder met een opleiding voor zorgmedewerkers, samen met CVO Groeipunt uit Gent.
In Limburg organiseert VitaS een opleidingstraject. Daar staan momenteel 30 zorgvacatures open. Heel wat andere zorgwerkgevers uit de publieke sector hebben info- en rekruteringsacties in voorbereiding. Via zij-instroom proberen ze de vele vacatures in te vullen. De Vlaamse promotiecampagne via Care-er.be zou de IKA-opleidingsmogelijkheden voor niet-gekwalificeerden nog verder kunnen ondersteunen. Het gaat vaak over (niet-beroepsactieve) inwoners, die de weg naar een toekomstige job in een voor hen onbekende sector niet zo makkelijk weten vinden.