Auteur: Mike Deschamps
Gepubliceerd op: 24-01-2024
In een krappe arbeidsmarkt zijn sollicitanten voor vacatures schaars. Een aangepast rechtspositieregeling is sinds vorig jaar mogelijk. Deze geeft meer autonomie aan lokale besturen om een snelle aanwerving van de meest geschikte medewerker te realiseren. Een snelle procedure zorgt voor minder afhakende sollicitanten. De VVSG sensibiliseert hierover de HR-medewerkers via de regionale collegagroepen.
Een vlotte samenwerking tussen personeels- en zorgdiensten is een noodzaak. Elk vanuit hun bijzondere expertise om de meest geschikte kandidaat naar de openstaande vacatures te leiden. Daar waar personeelsdiensten de juridische spelregels bewaken, wachten bijvoorbeeld het woonzorgcentrum, de dienst kinderopvang of gezinszorg ongeduldig om de nieuwe collega te verwelkomen. Door naar elkaars doelen te beluisteren, kunnen ze interne procedures vlotter maken, zonder in te boeten op het eindresultaat. Een dienst kinderopvang wil geen kinderen weigeren, wanneer er onvoldoende personeel is. Woonzorgcentra dienen nu soms afdelingen te sluiten wegens personeelstekort. Thuiszorgdiensten verliezen gesubsidieerde uren. Kortom elk van deze zorgdiensten geraakt bij personeelstekort vroeg of laat in de problemen met erkenningen en subsidies.
Momenteel organiseert de VVSG een sensibiliseringsronde bij de regionale HR-overlegplatformen van de lokale besturen. Medewerkers van de personeelsdiensten wisselen in collegagroepen goede praktijken uit en informeren elkaar over actuele onderwerpen. De stafmedewerkers van de VVSG gaan in debat met de HR-deskundigen over de uitdagingen rond zorgpersoneel en de risico’s bij een onvoldoende ingevuld personeelskader. De leidinggevenden in de zorgdiensten bekijken de tekorten ondertussen met een HR-bril. Het samenbrengen van leidinggevenden in de zorg en HR-medewerkers zorgt ervoor dat ze meer samenwerken voor het gezamenlijk doel. Wederzijds begrip is hier de basis.
Deze informatieronde focust op de zorgdiensten. De actie past binnen het actieplan LokaalWerkt! Ook voor andere diensten binnen lokale besturen is een bundeling van krachten meer en meer aan de orde in een schaarse arbeidsmarkt. Wat werkt voor de zorg met specifieke erkenningsregels, is vaak toepasbaar op andere diensten en functies. Bij deze laatste groep zijn er doorgaans minder rigide erkenningsvoorwaarden en de daaraan gekoppelde financiering. Zo maken lokale besturen de sollicitaties makkelijker voor de kandidaten. Een lokaal bestuur kan hier zelf actie ondernemen.