Auteur: Anneleen Tilburgh
Gepubliceerd op: 20-11-2024
De vraag naar innovatieve en duurzame energie-alternatieven stijgt. Industriële restwarmte is een gekend voorbeeld van een mogelijke warmtebron. Toch heeft niet elke gemeente pakweg een afvalverbrandingsoven op haar grondgebied. Gelukkig bestaan er ook nog heel wat andere, duurzame warmtebronnen die vaak wel beschikbaar zijn, ook in minder grote gemeenten. Riothermie, waarbij warmte wordt onttrokken aan rioolwater, is daar een mooi voorbeeld van.
Duurzame energieoplossing in Halle
Het potentieel van riothermie blijft vaak nog onbenut en kan een aanzienlijke CO2-besparing opleveren: gemiddeld 100 ton/jaar per bouwproject schat Marjolein Weemaes, directeur Business Development en Innovatie bij Aquafin.
Ook stad Halle zal binnenkort gebruik maken van dergelijke warmtebron en daarmee het historisch stadhuis verwarmen, eens de aanbouw gerealiseerd is. Halle maakt daarbij gebruik van de moerriolering die achter het historisch stadhuis loopt en zal tijdens de verplaatsingswerken een warmtewisselaar inbouwen. Meer weten over de aanpak van Halle? Je leest er alles over dit inspirerende voorbeeld in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw gemeente?
Zijn er in je gemeente grote bouw- of renovatieplannen en vraag je je af of riothermie daarbij een optie is? Dan vormt de website aquamarkt.be een interessante informatiebron. Daar worden momenteel de potentieelkaarten van Aquafin publiek gedeeld. Vanaf januari 2025 kan je er ook alle relevante gegevens terugvinden over gemeentelijke rioolstrengen die geschikt zijn voor warmte-afname.
Ook een interessante praktijk delen? Deel je ervaringen met andere lokale besturen via de praktijkendatabank of contacteer Netwerk Klimaat.