Gepubliceerd op: 18-08-2021

In kader van het Project Cyberveilige Gemeenten in samenwerking met minister Bart Somers, Agentschap Binnenlands Bestuur, Audit Vlaanderen en Digitaal Vlaanderen, werd een nieuwe projectpagina gecreeërd op het kenniswerk waar lokale besturen terechtkunnen voor tools, webinars en inspiratie om zelf aan de slag te gaan. De laatste weken van het zomerverlof vormen een uitgelezen kans om na te denken over mogelijke veiligheidsacties die je lokaal bestuur kan nemen tegen cyberveiligheid en daar kunnen de tools, infosessies en ander bronmateriaal bij helpen.

Momenteel staan al zes sjablonen online waar je lokaal bestuur vrij van gebruik van maken, in de loop van 2021 zal deze toolkit verder aangevuld worden:

Daarnaast kan je op de pagina ook drie infosessies (her)bekijken:

  1. We worden gehackt, wat nu?: Een infosessie in samenwerking met gemeente Willebroek en Dilbeek waar zij hun aanpak naar aanleiding van een omvangrijke hacking toelichten.
  2. Cyberveiligheid, zoveel meer dan IT: Een infosessie waar de resultaten uit de ICT-veiligheidsaudits via Audit Vlaanderen en het Traject Ethisch Hacken toegelicht worden, met een vertaalslag naar mogelijke acties en oplossingen.
  3. De Cyber Arena, cyberveiligheid voor niet-IT personeel: Een infosessie in samenwerking met KU Leuven professor Vincent Naessens die gebruikt kan worden om intern te sensibiliseren rond cyberveiligheid.

Daarnaast wordt op de pagina doorgelinkt naar relevante of inspirerende bronnen én heb je de mogelijkheid om in te schrijven voor het Traject Ethisch Hacken 2021. In de komende maanden zal het platform verder aangevuld worden met nieuwe tools en handvaten, dus hou de pagina zeker in de gaten.

Op zoek naar meer info? Wil je een inspirerende praktijk uit jouw lokaal bestuur delen? Aarzel dan niet om contact op te nemen via cyberveiligheid@vvsg.be.