Gepubliceerd op: 23-06-2021
Het beschermen van de IT-omgeving en organisatie tegen hackers en andere kwaadwillige cybercriminelen is een uitdaging waar alle steden en gemeenten mee te maken krijgen. En ze gaan hier ook mee aan de slag, door maatregelen te nemen of nieuwe innovaties in te voeren die ransomware tot phishing en datadiefstal buiten spel trachten te zetten. In kader van het Project Cyberveilige Gemeenten zal de VVSG samen met de bevoegde taskforce een praktijkenbundel opstellen met tips en tricks van lokale besturen, voor lokale besturen. Maar, daar hebben we jouw hulp voor nodig!
Gezocht: interessante en inspirerende lokale praktijken
Enkele jaren terug nam de Vlaamse overheid reeds het initiatief om enkele interessante lokale cases te verzamelen die een bron van inspiratie kunnen vormen voor lokale besturen. Het is ons doel om op dit initiatief verder te bouwen door nieuwe besturen aan het woord te laten over de maatregelen die zij in kader van cyberveiligheid genomen hebben. De praktijkenbundel zal beschikbaar gesteld worden aan andere lokale besturen zodat we kennisdeling rond dit complexe thema bevorderen.
Wat voor praktijken worden gezocht?
Allerhande praktijken komen in aanmerking om opgenomen te worden in de praktijkenbundel. Het kan daarbij gaan over organisatorische maatregelen als het opnemen van een IT-code in het arbeidsreglement of een proces om toegangsrechten te actualiseren bij in- uitdiensttreding tot meer technische maatregelen als netwerksegregatie of de strategische inzet van cryptografie (versleuteling). We willen de focus leggen op haalbare maatregelen die ook andere lokale besturen (vrij) eenvoudig kunnen implementeren, drempelvrees om een eigen lokale praktijk voor te stellen is dus niet nodig. Gevordere innovaties zijn natuurlijk ook steeds welkom.
Heb je al een of meerdere praktijken in gedachten die interessant zouden zijn om opgenomen te worden in de praktijkenbundel? Stuur dan een mail naar cyberveiligheid@vvsg.be met een beknopte beschrijving van je praktijk. Indien we jouw lokale realisatie graag willen meenemen, plannen we een korte online meeting waar de verantwoordelijke medewerker(s) wat extra duiding kan geven, zodat we de praktijk kunnen uitschrijven.