Auteur:

Gepubliceerd op: 02-06-2022

Woonmaatschappijen moeten volgens het decreet van 9 juli 2021 juridisch gevormd zijn tegen 1 januari 2023. Dit is echter kort dag. Daarom geeft het decreet ook de mogelijkheid aan sociale huisvestingsmaatschappijen om een tijdelijke erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij aan te vragen om die sociale huisvestingsmaatschappij in staat te stellen om binnen die tijdelijke verlengingsperiode nog de nodige stappen te zetten (conformering van de statuten, afronding van eventuele fusies etc.) om zich om te vormen tot woonmaatschappij.  

De sociale huisvestingsmaatschappij, moet dan indien het nodig is om die extra tijd te krijgen, ten laatste op 30 september 2022 een tijdelijke verlenging van de erkenning aanvragen. Als er beslist is om met meerdere sociale huisvestingsmaatschappijen via herstructureringsoperaties een woonmaatschappij te vormen, moeten ze samen een aanvraag indienen.  

Advies van lokale besturen nodig

Bij die aanvraag hoort een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied op dat stappenplan voorgelegd te worden. Dat stappenplan moet aantonen dat er tegen 30 juni 2023 een woonmaatschappij zal gevormd zijn die aan alle vereisten voldoet. Dat betekent dus concreet dat dit stappenplan tijdig moet voorgelegd worden aan de gemeente, zodat die een advies kan verlenen opdat de aanvraag voor 30 september 2022 kan gebeuren.

Meer informatie en documenten

De VMSW heeft voorbeeld- en modeldocumenten opgemaakt, waaronder ook een gemeenteraadsbeslissing, om de aanvraag tot tijdelijke erkenning te doen.

De specifieke regelgeving over deze tijdelijke erkenning is terug te vinden in art 205§3 van het decreet van 9 juli 2021 en in art 223 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021.

Zie ter informatie ook vragen en antwoorden op pagina 12 en volgende in dit document met vragen en antwoorden.

Joris Deleenheer