Hier dringt het door: ontharding wijk Spaanse Kroon


Algemeen


Initiatiefnemer
Leuven
Type project
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Leuven
Adres
Escoriallaan, Esplanadelaan, Spaanse Burchtlaan, Spaanse Kroonlaan

Korte omschrijving

De wijk Spaanse Kroon in Leuven werd onthard om de wateropname in de wijk te bevorderen en zo beter beschermd te zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dit project is een piloot binnen het Europese Life Pact-project en krijgt daarom ondersteuning van Europese subsidies.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Begin 2022 startte het project met een brede bevraging, workshops en infomomenten voor bewoners. Vanaf voorjaar 2023 werden de bewoners ondersteund bij het nemen van klimaatvriendelijke acties in hun tuin. Een externe aannemer voerde werken in de straten uit, zoals asverschuivingen, wegversmallingen en de aanleg van een duidelijke wijkinrit om het verkeer af te remmen. Sommige straten werden eenrichtingsverkeer, waardoor er ruimte vrijkwam voor ontharding en vergroening. Er kwamen groenvakken, klimaatbestendige bomen en regenwateropvang. Regenwater wordt geïnfiltreerd in beplante zones, met overstorten voor piekbuien. Bewoners worden gemotiveerd om 'hemelwaterneutraal' te worden via subsidies en wijkchallenges.


Waarom is het gebeurd?

Volgens het hemelwaterplan van de stad kon er in de Spaanse Kroon nog heel wat onthard en vergroend worden om de waterhuishouding in de wijk te bevorderen. Leuven sloot daarom aan bij het Europese Life PACT 2030, waarna er verschillende initiatieven kwamen waarbij natuur gebaseerde oplossingen ingezet werden om de klimaatadaptatie van de stad te versnellen. De ontharding van de Spaans Kroon maakt deel uit van deze initiatieven en kan een voorbeeld zijn voor andere wijken in Leuven.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Het project is nog in uitvoering en zal naar verwachting in 2025 worden afgerond.  

In de Spaanse kroon werd al 4.000 m² onthard (groenvak of wadi) en +- 2.500 m² waterdoorlatende verharding gebruikt. In principe wordt al het water op het publiek domein geleid naar de wadi’s of de waterdoorlatende parkeerplaatsen. Hierdoor zou jaarlijks zo’n 4,5 miljoen liter regenwater extra kunnen infiltreren.

 

 


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
02-05-2022
Einddatum
05-05-2025
Budget
€1 000 000 - €10 000 000
Financiering
Met eigen middelen (50%)
Met Europese subsidies (50%)
Externe partners
Democratic Society
Samenwerkingen
Democratic Society
Gemeentelijke diensten
Studiedienst openbare werken, gebiedsgerichte werking, groendienst, dienst communicatie en stadsvernieuwing

Geleerde lessen


Uitdagingen

Het schrappen van parkeerplaatsen lag gevoelig. Een parkeerdrukmeting werd uitgevoerd waardoor we o.b.v. objectieve cijfers konden aantonen dat het aantal parkeerplaatsen voldoende zou zijn.

Daarnaast was het schrappen van de stoepen voor sommige inwoners moeilijk. Om hieraan tegemoet te komen, werd het ontwerp gedeeltelijk bijgestuurd met onder andere een verbetering van de eenrichtingsstraten.


Succesfactoren

Het LIFE PACT-project ging verder dan enkel straten en stoepen. De stad stimuleerde bewoners om hun tuinen en opritten te ontharden en te vergroenen. Initiatieven omvatten gratis advies van Tuinrangers, een tegeltaxi voor gratis afvoer van verharding, en hergebruik van materialen via de Materialenbank. Tijdens wijksafari’s ontdekten bewoners de biodiversiteit en het potentieel van hun tuinen. 


Tips voor andere gemeenten

 Door inwoners mee te nemen in het verhaal en hen te informeren over de nood aan klimaatadaptatie en de voordelen van een vergroende wijk kan er heel wat veranderen voor het publiek domein. 

Daarnaast is het ook belangrijk om inwoners te wijzen op het potentieel van het privaat domein (tuinen en opritten) en daar de nodige ondersteuning en communicatie voor te voorzien.


Contact


Baptist Vlaeminck

baptist.vlaeminck@leuven.be


Anna De Boeck

anna.deboeck@vvsg.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: Baptist.vlaeminck@leuven.be

Telefoonnummer: +32 16 27 25 00