Klimaattafel Kapellen - Alternatieve verwarmingsopties voor elektrische accumulatie


Algemeen


Initiatiefnemer
IGEAN
Type project
Energie-efficiëntie
(Collectieve) renovatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Kapellen
Adres
Kapellenbos, Kapellen

Korte omschrijving

EnergieK huis IGEAN en lokaal bestuur Kapellen organiseerden een bijeenkomst voor de inwoners van de wijk Kapellenbos. Een wijk waar het merendeel van de woningen verwarmd worden door middel van elektrische accumulatie. 
De deelnemers vernamen die avond enkele renovatiestrategieën voor hun specifieke situatie en de (financiële) ondersteuning waarop ze kunnen intekenen.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

In februari ontvingen 1114 huishoudens in de wijk Kapellenbos een uitnodiging voor een infoavond om hun woning klaar te maken voor een duurzame toekomst. Bijna zestig inwoners gingen daarop in en zakten op 14 maart af naar 't Kerkse in Kapellen. 

Na een toelichting over de klimaatacties van gemeente Kapellen binnen de vier LEKP-werven, werden de inwoners meegenomen doorheen verschillende alternatieve verwarmingsopties voor korte en lange termijn. Deze presentatie werd gebracht door Dialoog vzw. Nadien kregen ze een toelichting over de financiële ondersteuningsmaatregelen die vandaag bestaan en de diensten zoals de renovatiebegeleidingstrajecten die het EnergieK huis IGEAN aanbiedt. Tot slot was er ruimte voor vragen en nabespreking, waarop gretig werd ingegaan. 

 


Waarom is het gebeurd?

De wijk in Kapellenbos typeert zich door relatief grote vrijstaande bebouwing, vooral van de jaren ’60-’70-‘80. De installatie van accumulatieverwarming werd in die periode volop aangeraden. De bebouwing en de wijk is ook relatief geïsoleerd en is slechts vanuit enkele belangrijke invalswegen te bereiken. De energieaansluitingen per straatsegment zijn laag, dit maakte een gasnetwerk minder rendabel.

De hoge energieprijzen en het wegvallen van het uitsluitend nachttarief deed steeds meer inwoners hun weg vinden naar de EnergieKe loketten voor advies. Een signaal waaraan gemeente Kapellen gehoor gaf met de organisatie van een klimaattafel rond dit topic.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Of deze infoavond effectief geleid heeft tot ingrepen in de woningen van de deelnemers valt voorlopig moeilijk te zeggen.
We waren alvast heel tevreden met de opkomst (60 deelnemers), de dynamiek en interactie tijdens de avond. 


Extra informatie


Status van het project
Afgelopen
Startdatum
14-03-2024
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
< €10 000
Financiering
Met eigen middelen (100%)
Externe partners
Dialoog vzw
Samenwerkingen
EnergieK huis IGEAN Lokaal bestuur Kapellen
Gemeentelijke diensten
Dienst Publieke Ruimte en Leefmilieu

Geleerde lessen


Uitdagingen

  • Het selecteren van relevante wijken. De verbruiken die Fluvius ter beschikking stelt van gasverbruik per straatsegment zijn niet altijd bruikbaar in Kapellen omdat er vele kleine straatjes zijn en vaak te weinig aansluitingen. Zo wordt de data GDPR-gewijs niet weergegeven. Indien we een lijst met straten zonder aardgas hadden, dan konden we die nog meer gericht aanschrijven.


Succesfactoren

  • Samenwerking tussen het Energiehuis en de signalen vanop het terrein die werden opgevangen en het bestuur die ermee aan de slag ging. 
  • We benaderden de inwoners vanuit een gemeenschappelijk probleem. Dit zorgde tijdens de avond voor veel gerichte vragen en antwoorden die voor iedereen relevant waren.


Tips voor andere gemeenten

Benader inwoners vanuit een gemeenschappelijk probleem.

 


Contact


Anneleen Leon

anneleen.leon@igean.be