Bonheiden, groene gemeente van kop tot teen


Algemeen


Initiatiefnemer
Bonheiden
Type project
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Bonheiden
Adres
Jacques Morrensplein 10, 2820 Bonheiden

Korte omschrijving

Het project ‘Bonheiden, groene gemeente van kop tot teen’ had als doelstelling ruim 3500 m² aan groendaken en 700 m² aan groene gevels te voorzien op publieke gebouwen in de dorpskern van Bonheiden. Door deze investeringen te voorzien binnen de dorpskern van de gemeente ontstaat er een ‘demo-tuin’ waar inwoners verschillende technieken en mogelijkheden kunnen bewonderen en kopiëren.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Binnen het project werden er er op 5  locaties groendaken aangelegd en op 7  locaties groene gevels. Bij de plaatsing van deze klimaatadaptieve maatregelen werd er rekening gehouden dat er een verscheidenheid aan technieken werd gebruik waardoor deze daken en gevels een kans geven aan inwoners om inspiratie op te doen. Op de locaties waar deze investeringen werden uitgevoerd werden infoborden geplaatst waarbij inwoners info terugvinden rond de gebruikte technieken en planten, en waar ze worden uitgenodigd de andere locaties te bezoeken. In het bestek voor van deze opdrachten werd er ook steeds aandacht voorzien voor het participatief karakter bij de aanleg. Zo kregen inwoners de kans om mee een groendak aan te leggen tijdens een workshop en kregen kinderen les rond groen en biodiversiteit.


Waarom is het gebeurd?

Ondanks het groene karakter van de gemeente Bonheiden is het in de dorpskern steeds moeilijker om voldoende groen te voorzien. Groene daken en groene gevels kunnen een bijdrage leveren als stapstenen voor fauna en flora binnen de dorpskern en maken zo verbindingen met het groen buiten de dorpskern. De investeringen in deze adaptieve maatregelen op eigen gemeentelijk patrimonium hadden echter ook tot doel de bevolking de informeren en te sensibiliseren rond de aanleg van groendaken en groene gevels. Het project had ook een gunstige invloed voor de doelstellingen van het LEKP, 282 m³ aan waterbuffering en 173m aan aangelegde geveltuinen werden zo mee voorzien. 


Werd de beoogde output gerealiseerd?

De beoogde oppervlaktes van groendaken en groene gevels werd gerealiseerd. Daarnaast zorgde het project er ook voor de deze investeringen bij inwoners gekend geraakte. Er werden 2 workshops georganiseerd rond de aanleg van een groendak. Alle kinderen van de scholen  kregen een klein starterskitje mee om zelf aan de slag te gaan en de ouders te informeren over het project.  


Extra informatie


Status van het project
Afgelopen
Startdatum
26-12-2019
Einddatum
31-12-2023
Budget
€250 000 - €500 000
Financiering
Met Vlaamse subsidies (75%)
Externe partners
Aannemer groendaken en groene gevels Scholen
Samenwerkingen
Tijdens een actie ‘Win een groene straat’ werden er meer dan 10 groene gevels aangelegd door de lokale vereniging Klimaan vzw.
Gemeentelijke diensten
Dienst Omgeving, Technische dienst

Geleerde lessen


Uitdagingen

Bij de start van het project was het belangrijk alle betrokken partners, diensten en collega's te overtuigen van de voordelen van dit project. Investeringen in groendaken en groene gevels worden nog vaak gezien als niet essentiële investeringen. 

 


Succesfactoren

Het project verschillende gebouwen en andere look. Naast de typische gemeentegebouwen kregen we via het project ook de kans te investeren in een groene gevel aan de toren van de kerk op het dorpsplein. Het project werd toegelicht tijdens een congres groene daken in Hasselt en tijdens de VVOG awards waar het prijs ontving.


Tips voor andere gemeenten

Durf creatief te denken rond de plaatsing van groendaken en groene gevels. Dit zorgt er mee voor dat mensen overtuigd geraken. De eerste kerk in Vlaanderen met een groene gevel, groene gevels die op termijn op bomen lijken en ruimte voor water en houtstronken op groendaken maakt met een minimale extra inspanning je project echt biodivers.


Contact


Thomas Pluymers

Thomas.pluymers@bonheiden.be


Thomas Pluymers

thomas.pluymers@vvsg.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: thomas.pluymers@bonheiden.be

Telefoonnummer: +32478 56 27 89