Thema | Lokale voedselstrategie

Sessies en workshop

2.1. Lokale voedselstrategieën opstarten: steden en gemeenten vertellen

Wat is een lokale voedselstrategie en hoe starten we ermee ? Kom luisteren naar het verhaal van o.a. Brussel (GoodFood), Amsterdam, Kortrijk & regio (VoedselRijk) en Hoogstraten (Oogstraten).

3. 4. Workshop starten met een lokale voedselstrategie

Hoe start je met een lokale voedselstrategie in jouw gemeente ? Rikolto en Levuur zetten je via een interactieve workshop op weg.

4.2. Gezonde voeding promoten

Leer hoe gezond je gemeente is, hoe je inwoners kan aanzetten om duurzamer aan te kopen of hoe je verhalen kan verzamelen om je inwoners beter te begrijpen.

Ontdek het volledige programma en schrijf in.

 

Thema | Grond voor boeren

Sessies en inspiratiemarkt

1.1. Een actief grondbeleid voeren voor lokale landbouw

Voedsellandschappen is een nieuw programma dat bijdraagt tot het vrijwaren van de open ruimte door een samenwerking te stimuleren tussen landbouwers onderling en tussen landbouwers en het lokaal beleid. Met Brussels Architecture WorkroomILVO, De Landgenoten en de gemeente Lanaken.

2.2. De toekomst van landbouw en haar omgeving?

Hoe kunnen boeren en lokale besturen samenwerken om duurzaam en lokaal voedsel op het bord van alle inwoners te krijgen? Food Forest InstituteVoedsel Anders en de Boerenbond delen graag hun visie van de toekomst met jou.

4.3. Heb jij nog grond voor boeren?

Tijdens deze inspiratiemarkt bezorgen we je ideeën om lokale gronden in te zetten voor de korte keten met o.a. De Landgenoten, Pastorietuin Kortemark (Velt), Moeiakker Eeklo (CSA netwerk), VVSG (SDG's koppelen aan een lokale voedselstrategie).

Ontdek het volledige programma en schrijf in.

Thema | Lokaal en duurzaam aankopen

Sessies  

1.2. Voedsel lokaal aankopen, hoe doe je dat?

De Vlaamse overheid heeft als doel gesteld om 100% duurzame overheidsopdrachten uit te schrijven tegen het jaar 2020. Nemen jullie als lokaal bestuur ook deze voortrekkersrol in ? En proberen jullie ook de scholen of zorgsector te ondersteunen in deze evolutie?  Stad Brussel (Les Cuisines Bruxelloises)Rikolto (GoodFood@School)AZ Zeno (ism het Polderveld) en Coduco zetten je op weg naar de 100%.

3.3. Lokaal aankopen door burgers faciliteren

Hoe kan je jouw lokale boeren in contact brengen met klanten uit jouw gemeente? Vijf opties om snel aan de slag gaan met Korte Keten: VoedselteamsLokaal markt, Boeren en BurenLandinZicht (Hilversum), Linked.Farm, ...

Ontdek het volledige programma en schrijf in.

Thema | Voedselverlies aanpakken

Sessies en workshop

1.3. Aan de slag met voedseloverschotten

Tijdens deze inspiratiemarkt geven korte sessies je mee hoe je voedseloverschotten kan terugdringen in jouw gemeente: met o.a. OvamKomosie, Voedselbanken, Velt (Buurtfruit Gent), VVSG (SDG's koppelen aan een lokale voedselstrategie), ...

1.4. Workshop voedselverspilling

Hoe kan je als lokaal bestuur voedselverspilling in jouw gemeente aanpakken ? Ontdek het tijdens de Foodwin workshop.

3.1. Voedselverlies lokaal aanpakken doe je zo!

Welke rol kan je opnemen om zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan in je gemeente? Hoe kan je actief bijdragen aan minder voedselverspilling vanuit je voedselbeleid? Food Act 13 en de gemeente Kuurne vertellen hoe je 14 gemeenten op een lijn krijgt om sociaal aan de slag te gaan met voedseloverschotten. Stad Brugge licht toe hoe het verspilling in de zorgsector terugdrong.

Ontdek het volledige programma en schrijf in.

Thema | Korte keten stimuleren

Sessies

2.3. Meer doen met streekproducten

Hoe kijkt een Voedselarcheoloog naar ons voedselvraagstuk? Hoe kan je via toffe marketing en innovatief design streekproducten weer in de kijker stellen? Aan het woord is Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh. Foodlab Proef en de stad Geraardsbergen brengen het verhaal van mattenboeren tot een circulair product.

3.2. Hoe steun jij de korte keten-landbouw ?

Wist je dat een Korte Keten verhaal in je gemeente goed is voor de lokale economie, de kwaliteit van het eten en het milieu? Ontdek welke troeven je als gemeentebesturen in handen hebt om de Korte Keten te stimuleren en te promoten. Aan het woord zijn: Handelshuis Atlantis (Noord-Holland)Steunpunt Korte Keten, de gemeente ZemstBio-cluster Pajottenland, ... 

4.1. Logistieke projecten die de korte keten vooruit helpen

Korte keten-landbouw organiseren is veelal eerst een logistiek vraagstuk oplossen. ILVO, stad Leuven en stad Gent tonen je de weg.

Ontdek het volledige programma en schrijf in.

Thema | Gezonde voeding 

Sessie

4.2. Gezonde voeding promoten

Leer hoe gezond je gemeente is, hoe je inwoners kan aanzetten om duurzamer aan te kopen of hoe je verhalen kan verzamelen om je inwoners beter te begrijpen. Met o.a. Gezond Levenstad LeuvenUniversiteit Gent en Departement Omgeving, ...

Ontdek het volledige programma en schrijf in.