Hoe zorg je voor een klimaatbestendige (her)inrichting van de publieke ruimte en realiseren we de ambities rond duurzame mobiliteit? De presentaties hieronder bieden inspiratie.

A.6 30% fietsverkeer in 2040. Hoe werk je daaraan in jouw gemeente?

Vlaams minister Lydia Peeters formuleerde de ambitie om tegen 2040 30% van alle verplaatsingen met de fiets te laten gebeuren. Vandaag is dat 20%. We moeten dus stevig aan de slag om die ambitie te bereiken. Fietsberaad Vlaanderen maakte tijdens deze sessie inzichtelijk wat deze ambitie betekent op Vlaams niveau en wat er nodig is om die te bereiken. Vervoerregio Aalst en Grimbergen inspireerden ons met hun aanpak.

B.14 Lessen uit leefbuurten

Met het pilootproject Leefbuurten worden zeven lokale besturen ondersteund bij de toekomstbestendige en integrale herinrichting van de publieke ruimte in één van hun woonwijken. Inge Caers gaf toelichting bij het Leefbuurt-concept en het begeleidingstraject. Kurt Parmentier deelde het verhaal van Leefbuurt ‘De Posthoorn’, waarvan de eerste realisaties vanaf 2024 zichtbaar zullen worden.

C.22 Beleidsverankering van klimaatverandering

In deze sessie bekeken we bereikbare klimaatbestendige projecten voor grote en vooral kleinere steden en gemeentes. VMM liet zien hoe je aan de hand van het Klimaatportaal je gemeente klimaatbestendig kan maken, gebaseerd op wetenschap. Vervolgens verkenden we de mogelijkheden om een klimaatbestendig ontwerp te verankeren in je beleid. We sloten af met de presentatie van een concreet project en een panelgesprek.