Tijdens rondetafelgesprekken gingen 6 partnerorganisaties in gesprek met de deelnemers van Klimaatdag. In de presentaties hieronder lees je hoe de activiteiten van deze partners lokale besturen helpen in hun Klimaatbeleid.
A.8 Rondetafels Fluvius en Elia
Rondetafel Elia: De klimaatambitie om naar een besparing van 55% minder CO2 te gaan tegen 2030 is duidelijk en uitdagend tegelijk. Om meer te gaan elektrificeren en grotere volumes hernieuwbare energie, offshore én onshore, op het net te kunnen toelaten, staat hoogspanningsnetbeheerder, Elia, de komende jaren voor gigantische investeringen. Daarnaast is er ook een paradigmaverschuiving nodig:de elektriciteitsproductie zal steeds meer hernieuwbaar en variabel zijn, waardoor het nodig zal zijn om de momenten waarop we elektriciteit verbruiken aan te passen aan periodes van overvloed of schaarste van de elektriciteitsproductie. Vlaamse gemeentes zijn een belangrijke actor hierin.
Rondetafel Fluvius: "Plan lokaal mee aan de netwerken van morgen": Om de klimaatopwarming tegen te gaan, moeten we tegen 2050 afstappen van fossiele brandstoffen zoals stookolie of aardgas. De energietransitie is in volle gang, de elektrificatie zet zich sterk door voor de verwarming en de elektro mobiliteit. Hernieuwbare geproduceerde energie speelt een cruciale rol. Fluvius is hier uiteraard een belangrijke speler, maar ook de samenwerking met de lokale besturen is van onschatbare waarde. Met het oog op de energietransitie is ons doel de juiste investeringen te maken op het juiste moment en op de juiste locatie.
B.16 Rondetafels Belfius en Proximus
Rondetafel Proximus: Gigabit netwerken, “future-proof” technologie in de energie transitie: hoe dragen gigabit netwerken bij aan de klimaatuitdagingen van de toekomst? Gigabit netwerken zijn niet alleen sneller en performanter, ze zijn ook een pak milievriendelijker én zorgen er ook voor dat particulieren, bedrijven en overheden hun CO-2 afdruk kunnen verlagen.
Rondetafel Belfius "Energietransitie: hernieuwbare energie, energiegemeenschappen en energiedelen: Hoe aanpakken?" In deze workshop nam Belfius de deelnemers mee naar de wonderlijke nieuwe wereld van energiegemeenschap en energiedelen. Belfius stelde een praktische case voor van een grotere energiegemeenschap tussen meerdere gemeenten in Vlaanderen.
C.24 Rondetafels Ethias en Aquaflanders
Rondetafel Ethias: Het pad naar een klimaatneutrale organisatie lijkt vaak moeilijk, ja zelfs onhaalbaar. Nochtans heeft Ethias een plan uitgewerkt om haar activiteiten tegen 2030 en haar investeringen tegen 2050 koolstofneutraal te maken. Ethias lichtte hun plan toe en besprak daarna met Madaster een praktische tool waarmee je de milieu-impact van gebouwen kan berekenen.
Rondetafel AquaFlanders: Privéwaterafvoer opvolgen en handhaven in een handomdraai: Elk jaar voeren AquaFlanders-keurders zo’n 15.000 tot 16.000 keuringen van de privéwaterafvoer uit. Een correct functionerende privéwaterafvoer is immers belangrijk om het (gescheiden) rioleringsstelsel en de zuiveringsinstallaties optimaal te laten functioneren. Tijdens deze controles stellen de keurders vast dat heel wat privéwaterafvoeren niet-conform zijn met het Algemeen Waterverkoopreglement (AWVR). Met het online AquaFlanders Keuringsplatform stelt AquaFlanders een tool ter beschikking van gemeenten, rioolbeheerders en keurders om het hele proces van keuring tot en met handhaving vlot te laten verlopen met gedetailleerde info over attesten, automatische herkenning van dossiers die opvolging en handhaving vereisen en een handhavingshistoriek. Ook opvolging van afkoppelingstrajecten is mogelijk met een speciaal hiertoe ontwikkelde functionaliteit.