Na een eerste versie van het Lokaal Energie- en Klimaatpact in juni 2021 volgde naar aanleiding van de verscherpte Europese Klimaatambities (‘fit for 55’) en de energiecrisis al snel een 2.0- en 2.1.-versie. In de presentaties hieronder vind je meer informatie over de doelstellingen rond coöperatieve/participatieve hernieuwbare energieprojecten, energiegemeenschappen, en ondersteuning die de Vlaamse overheid biedt via de wijkrenovatietool en technische assistentiehub.

A.4 Technische assistentie Hubs: naar een energietransitie voor iedereen

Zowel burgers, lokale besturen, OCMW’s, kmo’s, scholen als verenigingen… kunnen begeleiding aanvragen bij een “TEchnische AssistentieHub” (TEAH’s). Deze begeleiding kan bestaan uit: energie-technisch, economisch, juridisch en/of organisatorisch advies. We belichtten een aantal concrete trajecten en voorbeelden van energiegemeenschappen en de activiteiten die daaronder worden ontplooid.

B.12 De wijkrenovatietool voorgesteld

De wijkrenovatietool is een ondersteunend instrument vanuit de Vlaamse overheid die aangekondigd werd in de tekst van LEKP 2.0, en die op de Klimaatdag werd voorgesteld. De afgelopen maanden draaiden een aantal gemeenten proef met dit nieuwe instrument. Bonheiden was één van die proefkonijnen en kwam hun ervaringen delen.  

 

C.20 Versnelling voor participatieve/coöperatieve hernieuwbare energieprojecten

De doelstelling om participatieve/coöperatieve hernieuwbare energieprojecten te realiseren is niet nieuw. De snelheid waarmee dat moet gebeuren in LEKP 2.1 is dat wel. De oorspronkelijk voorziene 18 kWp per 500 inwoners moet er zijn tegen eind 2025. In deze sessie gaan we op zoek naar bijkomende mogelijkheden om snel resultaat te boeken.