Inspirerende Keynote-sprekers als Wim Thiery, Frank Deboosere, Pieter Vingerhoets en Wim van Lancker riepen op tot actie en zorgden voor de nodige inspiratie.
Plenaire sessie met Wim Thiery: de jeugd van tegenwoordig
Hoe zal de klimaatverandering jouw leven beïnvloeden? Bij verdere opwarming van de aarde zullen extreme gebeurtenissen zoals hittegolven en overstromingen de komende decennia blijven toenemen in frequentie, intensiteit, duur en ruimtelijke omvang. Professor Wim Thiery zoomde in op de intergenerationele ongelijkheden in de blootstelling aan klimaatextremen en triggerde ons tot nadenken rond belangrijke vragen over solidariteit en rechtvaardigheid tussen generaties.
A.1 De zin en onzin van waterstof door Pieter Vingerhoets (VITO)
Waterstof brandt zonder CO2-uitstoot en wordt zo soms aangeprezen als de brandstof van de toekomst. Maar intussen zijn er ook voldoende studies die kritiek bieden op de hype van de waterstofeconomie. Waterstof produceren kost immers veel energie. Pieter Vingerhoets (Energie-expert bij VITO-Energyville- bracht het verhaal over de zin en de onzin van waterstof in de transitie die we maken naar een klimaatbestendige leefomgeving. Waar waterstof voor sommige toepassingen en sectoren zeker zijn rol zal spelen maar ook waar we de torenhoge verwachtingen best wat bijstellen.
B.9 Frank Deboosere over weer en klimaat
Frank Deboosere behoeft geen introductie. Hij bracht een boeiende lezing over klimaat, met soms verrassende info, klare taal, een vleugje humor, een natje, een droogje en veel praktische weetjes.
C.17 Een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid, ook lokaal, door Wim Van Lancker
Wim Van Lancker is als professor sociaal werk en sociaal beleid aan de KULeuven gepokt en gemazeld in het sociale beleid. Over het snijpunt daarvan met klimaatbeleid schreef hij het boek ‘Waarom gele hesjes niet met een bakfiets rijden’, over klimaatverandering, ongelijkheid en beleid. Tijdens zijn keynote-sessie inspireerde hij ons hoe je werk maakt van een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid, op lokaal niveau.