Inspiratie (thematische) wijkverbeteringscontracten

 

Het 'realiseren van minstens één thematisch wijkverbeteringscontract waarbinnen een collectieve renovatie wordt gefaciliteerd voor einde 2025' is één van de nieuwe doelstellingen binnen het LEKP 2.1. 

in de tekst is omschreven dat een thematisch wijkverbeteringscontract zich kenmerkt door 4 elementen: (1) het is gericht op de uitvoering van een collectieve renovatie, (2) het betreft een nieuwe samenwerkingsvorm, (3) binnen een specifieke wijk, (4) met oog voor sociale diversiteit. 

Ook in de toelichting op p. 9 is nog wat informatie te vinden: 
"Opstarten wijkverbeteringscontracten kan vorm krijgen door vernieuwde partnerschappen (opbouwwerkers, energiehuizen, OCMW’s, lokale energiegemeenschappen) en nieuwe contractvormen:

  • De concrete invulling kan door het lokaal bestuur zelf uitgewerkt worden op organisatorisch, financieel, verzekeringstechnisch,… vlak. Vervolgens kunnen nieuwe samenwerkingsvormen opgestart worden met voldoende aandacht naar ontzorging toe waaronder kwaliteitscontroles, nazorg, een aanpak op maat voor appartementen of verhuurde panden, etc. Denk daarbij aan een voorbeeld als een wijk-ESCO-contract (geografisch geclusterde opdracht voor energiebesparende maatregelen), waarbij energiedienstbedrijven een besparing of een te behalen energielabel garandeert.
  • Opschaling van reeds lopende projecten die hun nut bewezen hebben zoals Papillon (leasing energiezuinige huishoudtoestellen), Energieke dorpen in de Westhoek, Dampoort Knapt Op!, Buurzame stroom in Gent, ….
  • Inspiratie voor participatieve ontzorging vinden we ook bij Buurtkracht in Brugge Naar Morgen (waaronder in Assebroek);
  • Startende doorgedreven wijkrenovaties vind je onder andere in de Klimaatwijk Ter Elst (Leuven), oPEN Lab in Genk, Tuinwijk Bosveld in Mol, …."

Omdat er regelmatig vragen binnenkomen rond deze doelstellingen werd door VVSG wat informatie verzameld. 

Deze doelstelling is geïnspireerd op de (algemene) wijkverbeteringscontracten waarvoor er door het Agentschap Binnenlands Bestuur in 2021 een eerste projectoproep gelanceerd werd. Elf lokale besturen kregen een subsidie om in de periode 2022 - 2025 deze projectvoorstellen te realiseren. Een algemene en beknopte omschrijving van de geselecteerde wijken en een stand van zaken vanuit het laatste netwerkevent is op deze site te vinden: www.vlaanderen.be/stedenbeleid/wijkverbetering. De doelstelling van de thematische wijkverbeteringscontracten is om de methodiek en aanpak die hier uitgetest wordt, op te schalen op veel meer plaatsen en thematisch te richten op collectieve renovatie. Voor de duidelijkheid: bij de oproep uit 2021 was renovatie niet noodzakelijk een onderdeel van de ingediende projecten, maar in heel wat voorstellen kwam dit thema toch voor. 

Info projectoproep 2021: 

Om jullie inspiratie te bieden, werd bij de lokale besturen waar een project loopt, de projectvoorstellen opgevraagd. De info die gedeeld werd, is hieronder terug te vinden. Gezien de doelstelling is om vernieuwend te zijn, is het uiteraard niet de bedoeling om strikte definities te hanteren. VVSG Netwerk Klimaat is beschikbaar om jullie projectideeën af te toetsen. 
 

 

Op Klimaatdag 2024 werd een werkbezoek georganiseerd aan de Tuinwijk in Beringen. Daar bracht Stefaan Tubex van Agentschap Binnenlands Bestuur ook een presentatie met enkele algemene lessen uit de trajecten tot nu toe.