De steden Helsinki en Amsterdam lanceren een digitaal algoritmeregister. Dit register moet het gebruik van algoritmes in gemeentelijke dienstverlening inzichtelijker maken. Hiermee zijn ze de eerste steden wereldwijd die een dergelijk register ontsluiten.
Een algoritme is een wiskundige formule, een vooraf bepaalde en geprogrammeerde set regels of stappen die een computer doorloopt om tot een bepaalde oplossing te komen. Artificiële intelligentie maakt het mogelijk dat die algoritmes op basis van data zelfstandig beslissingen kunnen nemen, daarvan leren en slimmer worden om beslissingen bij te sturen. Ze zorgen er dus voor dat sommige handelingen automatisch kunnen gebeuren zonder menselijke tussenkomst.
Eén voorbeeld van een toepassing waarin de stad Amsterdam een algoritme gebruikt is de scanauto’s die in de stad rondrijden voor het uitvoeren van parkeercontroles. De scanauto’s zijn uitgerust met camera’s en rijden langs parkeerplaatsen in de stad. Ze controleren of iemand parkeergeld heeft betaald of over een parkeervergunning beschikt. De camera’s leggen kentekens van auto’s vast en gebruiken een beeldherkenningsalgoritme om kentekens te identificeren. Ook in Vlaanderen werken er verschillende steden met gelijkaardige scanvoertuigen.
Helsinki en Amsterdam willen hun burgers zo goed mogelijk informeren over het gebruik van die algoritmes en starten daarom een online register dat een overzicht heeft van alle algoritmes die de gemeenten gebruiken bij hun gemeentelijke dienstverlening. Per algoritme wordt informatie gegeven over de bedoeling en de werking van het algoritme, alsook meer gedetailleerde technische informatie. De steden roepen ook burgers, handelaars, kennisinstellingen op om feedback te geven om die algoritmes beter en eerlijker te maken. Naar verluidt zijn ze de eerste steden die met zo'n register komen.
Meer weten? Neem een kijkje in het register van Amsterdam en Helsinki.
Momenteel werkt VVSG samen met het Kenniscentrum Data en Maatschappij aan een publicatie over artificiële intelligentie bij lokale besturen. Op onze website vind je alvast meer informatie over artificiële intelligentie en enkele toepassingen bij Vlaamse lokale besturen. Met vragen kan je terecht bij Nathalie Dumarey, VVSG programmamanager innovatie en digitale transformatie.