20241011_EV31_Mockup.jpg
Provider image

Ontdek hoe aquathermie warmte uit water kan halen voor duurzame energieoplossingen.

Als je in de winter een duikje zou nemen in de Dijle, zou je niet meteen verwachten dat je door gebruik te maken van datzelfde rivierwater zowat de halve binnenstad van Leuven kan verwarmen. En toch kan het!  
 
Deze technologie heet ‘aquathermie’ en biedt heel wat potentieel voor het verduurzamen van gebouwverwarming. Als je weet dat meer dan 75% van het totale energieverbruik in Vlaamse woningen naar warmte gaat, wordt meteen duidelijk dat je als gemeente of stad bij de opmaak van je lokaal warmteplan best rekening houdt met dit soort innovatieve warmtebronnen.  Er zijn gelukkig al enkele actoren aan de slag met aquathermie in Vlaanderen. Drie van hen gaven een toelichting tijdens onze energieke vrijdag van 11 oktober.

  • Extraqt is een studiebureau dat zich specialiseert in aquathermie; ze ontwikkelen thermische modellen om het potentieel van rivieren, meren en kanalen te bepalen en om te zetten in operationele installaties. Twee van deze installaties komen aan bod tijdens deze webinar: Stijn De Jonge is naast mede-oprichter van Extraqt ook hoofdlector aan de KU Leuven en geeft ons een eenvoudige maar wetenschappelijk onderbouwde inleiding in de wondere wateren van de aquathermie.  
  • De provincie Oost-Vlaanderen stelt een Potentieelkaart Aquathermie ter beschikking waarbij lokale besturen inzicht krijgen in de mogelijkheden van Aquathermie op hun grondgebied. Er wordt daarbij rekening gehouden met een optimale verdeelsleutel om het beschikbare aanbod van waterwarmte te koppelen aan de warmtevraag. De kaart geeft weer welke woonkernen in de provincie geschikt zijn om aquathermie in te zetten als duurzame warmtebron. Moira Callens (provincie Oost-Vlaanderen) was tijdens deze webinar ons kompas voor een boeiende ontdekkingsreis doorheen deze potentieelkaart.  
  • Ook de stad Mechelen en de Vlaamse Waterweg hebben hun opwarming al achter de rug.  In de projectgroep aquathermie van de coördinatiecommissie integraal waterbeleid dragen ze bij aan de ontwikkeling van een beleidskader en integratie met andere beleidsdomeinen zoals o.a. vergunningverlening, ruimte, energie,… Er komen ook instrumenten en een lerend netwerk tot stand.  De stad Mechelen gaat via het project WaterWarmth bovendien meteen ook concreet lokaal aan de slag: zo wordt onderzocht of warmte uit het kanaal Leuven-Dijle een haalbare en duurzame warmtebron kan zijn voor een warmtenet op de Ragheno-site.

Tijdens de webinar werden ook enkele interessante vragen gesteld. Je vindt deze samen met het antwoord terug in het Q&A-document.

Herbekijk de webinar: