"Hello Jenny" gaat vereenzaming tegen bij Gentse senioren
'Hello Jenny' is ontstaan binnen het Gentse programma 'City of People', waarbij de Stad Gent, UGent, imec en Digipolis Gent samen innovatieve oplossingen zoeken om een concreet antwoord te bieden op complexe maatschappelijke uitdagingen. Een van die uitdagingen is sociale isolatie en vereenzaming bij ouderen.
De projectpartners gingen in een eerste fase in gesprek met de Gentse senioren en dachten na over gebruiksvriendelijke manieren om mensen in de stad goed zorg te laten dragen voor elkaar. Die inzichten werden getoetst aan het advies van experten over de toekomst van de zorg. Uiteindelijk gingen ingenieurs van de UGent en imec aan de slag om alle ideeën te verwerken in een productexperimentele oplossing die stap voor stap werd vormgegeven in co-creatie met de senioren: “Hello Jenny” was geboren.
Het project zet slimme technologie in om ouderen in contact te brengen met buddy's uit de buurt om zo vereenzaming tegen te gaan.
Tijdens een proefproject werd bij 12 senioren thuis een slimme luidspreker en een sensor geïnstalleerd. De sensor meet hoeveel keer de voordeur open- en dichtgaat. Zo kan men registreren hoeveel volk er over de vloer komt. Als blijkt dat de senior weinig of geen bezoek krijgt, dan krijgt de slimme luidspreker een signaal. Die vraagt aan de bewoner of hij of zij wil dat er iemand langskomt om bijvoorbeeld een babbel te slaan, te kaarten, een wandeling in de buurt te maken, … De senior antwoordt met een druk op de ja- of nee-knop van de slimme luidspreker.
Daarna loopt bij de buddy (tijdens het proefproject waren dat studenten maatschappelijk werk van de Arteveldehogeschool) via Messenger een bericht binnen. De buddy tikt in wanneer het voor hem of haar past, waarna de slimme luidspreker alles omzet in een gesproken boodschap. Als de senior dan nog eens de ja-knop indrukt, is de afspraak bevestigd
Het project werd positief geëvalueerd en de stad wil daarom het project nog verder uitrollen en verfijnen. Stad Gent ontving van de Vlaamse overheid een Slim in de stad-subsidie van 145.000 euro en gaat met dit project verder aan de slag. Meer info over het project op de website van de stad Gent.
Foto (c) Michiel Devijver