Op 1 juni 2018 trad een belangrijke wijziging van de Voetbalwet in werking. De oorspronkelijke Voetbalwet was al 20 jaar oud, werd vooral geschreven voor het kampioenschap Euro-2000 en om het hooliganisme in en rond stadions tegen te gaan.
In 2016 werden al wijzigingen aan de wet aangebracht, in 2018 diende de voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken een wetsvoorstel in voor een meer grondige hervorming. Naast de hervorming van het professionele voetbal werd de wet uitgebreid omwille van de voetbalcompetitie in lagere klassen, de toenemende belangstelling voor het vrouwenvoetbal en voor wedstrijden van jeugdelftallen van eersteklasseclubs. In het parlement werden opmerkingen gemaakt over de weerslag van de nieuwe bepalingen op de clubs en de uitbreiding van de bevoegdheid van de voetbalstewards.
Doorheen de wet valt op dat veel veiligheidsverplichtingen worden voorzien in de (eerste) amateurklasse. Daarbij staat een goede samenwerking met de lokale overheden voorop. Burgemeesters van gemeenten met amateurclubs houden best rekening met volgende richtlijnen.
1. Toepassing maatregelen op lagere klassen
De toepassing van de maatregelen werd uitgebreid naar 48u vóór en nà de wedstrijd en tot alle amateurklassen, de twee hoogste afdelingen van vrouwenvoetbal en de meeste jeugdwedstrijden van de twee hoogste jeugdcategorieën. Ook in die wedstrijden stellen zich veiligheidsrisico's. Het is mogelijk om stewards in te zetten en waarschuwingen of straffen op te leggen. De bepalingen rond veiligheidsmaatregelen in het stadion en de perimeter errond werden uitgebreid tot lagere afdelingen, zelfs als die niet (altijd) over een tribune of buitenomheining beschikken.
2. Toepassing op voetbalgerelateerde evenementen
Elk voetbalgerelateerd evenement dat door een profclub of de KBVB wordt georganiseerd op een publiek toegankelijke besloten plaats, kan een voetbalevenement zijn, zoals fandagen of het kijken naar een wedstrijd op een groot scherm in een stadion. Daarbij is de inzet van stewards mogelijk, mits een samenwerkingsakkoord tussen de organisator, de burgemeester en de politiezone. Er moet een duidelijk aanwijsbare link zijn met voetbal als sportief gegeven, zoniet moet de inzet van private bewakingsagenten overwogen worden.
3. Risicoanalyse en inzet van voetbalstewards
De inzet van stewards in amateurreeksen zal afhangen van de risicoanalyse die vooraf gemaakt wordt (enkel verplicht bij een hoog risico). Stewards kunnen ingezet worden in een perimeter rond het stadion. Ze kunnen instaan voor de begeleiding van bijvoorbeeld spelers en voor bezoekersonthaal op parkings van de clubs. Zij kunnen ook verboden voorwerpen afnemen (op basis van het huishoudelijk reglement).
4. Gebruik van camera's en verbod op seinvuurwerk
In de wet zelf werden bepalingen opgenomen rond de voorwaarden van het gebruik van camera's. Dat is verplicht voor een nationale of internationale voetbalwedstrijd georganiseerd door een club behorend tot de eerste twee nationale afdelingen of de KBVB. Het bezit en gebruik van pyrotechnisch materiaal (voetzoekers, seinvuurwerk of rookbommen) in (de perimeter rond) het stadion en tijdens verplaatsingen werd verboden.
5. Veiligheidsovereenkomst tussen stakeholders
In de eerste amateurklasse moet een veiligheidsovereenkomst opgesteld worden tussen de stakeholders, waaronder de clubs, de politie, de hulpdiensten en de lokale overheden. Dat moest al gebeuren vóór 21 juli 2018. Wanneer ze betrekking heeft op een specifieke wedstrijd, kan de overeenkomst tot 5 dagen vooraf afgesloten worden (provinciale afdelingen of amateursklassen die tegenover een grote club uit eerste klasse komen). Daarnaast kan een lokale adviesraad voor veiligheidsbeleid voorzien worden voor amateurklassen.
6. Verplichte veiligheidsverantwoordelijke voor de club
De verplichting om een gemandateerde veiligheidsverantwoordelijke voor de club aan te stellen in eerste amateurklasse (later mogelijks ook in tweede en derde amateurklasse) werd ingevoegd. Die moet belangrijke informatie over verplaatsingen uitwisselen met de politie.
7. Waarschuwingen voor first offenders
De nieuwe wet zal voorzien in een systeem van waarschuwingen door politie en door de Voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken, naast de maatregelen en sancties die al in de wet vervat zaten. Daarmee krijgen first offenders een tweede kans na kleine overtredingen. De toepassing van sancties wordt overigens meer geüniformiseerd.
8. Verplichte Supporter Liaison Officer (SLO)
Fanclubs in eerste klasse A en B moeten een SLO aanduiden. Daarnaast kwamen er kwaliteitseisen inzake infrastructuur, werd het concept supportersscheiding verankerd (niet verplicht) en werd het uitdrukkelijk verboden om tickets te verkopen in thuisvakken door bezoekende supporters.