Uit de startblokken
Wat ooit begon met kleuterturnen, groeide uit tot een sterk terugkerend programma. “Het turnen bracht zoveel bewoners op de been dat we wisten: hier zit meer in," vertelt Tessy Backeljauw. Ze is deskundige Wonen en Leven in het woonzorgcentrum. Haar dochter nam jaren terug deel aan de vakantietoppers van de gemeente Beveren. Vakantietoppers is het aanbod van activiteiten van de gemeente voor kleuters en kinderen van de lagere school tijdens de vakanties.
Meer was er niet nodig om het idee voor te leggen aan de gemeente om samen te werken. Het antwoord? Uitermate positief. Al snel was één plus één drie. Sindsdien krijgen kinderen tussen zes en twaalf jaar de kans om kennis te maken met het woonzorgcentrum en zijn bewoners. Ze kunnen kiezen voor een week kamp tijdens de zomervakantie of een dagje meedoen tijdens andere schoolvakanties.
Na een onderbreking van enkele jaren door de nasleep van corona, doet het woonzorgcentrum opnieuw mee aan Vakantietoppers. De herstart begon met een ‘kinderdag’ voor de (klein)kinderen van het personeel, vertelt Caroline Van de Sande, directeur van het woonzorgcentrum. “Kinderen brengen een hele dag door in ons woonzorgcentrum en doen samen met de bewoners activiteiten: tekenen, schilderen, koken, zingen, lachen, dansen en bewonderen. Dit jaar hadden we tijdens de paasvakantie 17 deelnemers. Voor het kamp in juli hebben we het maximum aantal bereikt, 12 kinderen zijn ingeschreven."
Spijt als de week voorbij is
Kinderen van medewerkers, achterkleinkinderen van bewoners en kinderen zonder enige band met het woonzorgcentrum schrijven zich in. Ze betalen 40 euro of 8 euro met de Uitpas. "Ook kinderen die nooit eerder een stap in een woonzorgcentrum zetten, doen mee," vertelt Tessy Backeljauw. "Het brengt jong en oud samen. Bewoners genieten van de kinderen en de kinderen leren hoe het leven in een woonzorgcentrum eruitziet. In het begin is er soms wat verlegenheid, maar zodra kinderen en bewoners elkaar beter leren kennen, ontstaat er een band. De bewoners genieten ervan om kinderen iets bij te leren en anekdotes uit het verleden op te rakelen. Het geeft hun oude dag net dat beetje extra. De kinderen amuseren zich en leren de bewoners op een informele manier kennen. Jong en oud vinden het jammer als de week voorbij is."
Daar zit muziek in
Het kamp is niet toevallig zo populair bij kinderen. Het team wonen en leven van De Notelaar werkt al langer samen met scholen en andere organisaties uit de buurt. De lokale kleuterklas vergezelt de bewoners af en toe bij hun turnactiviteit. Een klas uit de lagere school komt nu en dan een namiddag op bezoek. En de sportdienst van de gemeente zet elke maand een sport in de kijker voor de bewoners die ze ‘op maat’ kunnen beoefenen. Ook de lokale dansclub, muziekschool of het kinderkoor strekken er de benen, trekken registers open en hebben veel (positieve) noten op hun zang.
Intussen blijven de medewerkers zoeken naar partnerschappen binnen de buurt om het wonen en leven in het woonzorgcentrum voor de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. Stippelen ze nieuwe activiteiten uit, dan altijd met de wensen van de bewoners in hun hoofd.
Jongeren en ouderen: voor De Notelaar zit er muziek in. Caroline Van de Sande: “Het brengt begrip en verbinding tussen generaties en verrijkt zowel het leven van de kinderen als dat van de bewoners. De creatieve inzet van het team en het enthousiasme van de lokale partners waar we mee samenwerken, maakt van dit kampconcept een blijver.”