Het opzet van dit doorbraakproject was om de maatschappelijke rol van lokale besturen inzake bovenlokale sportinfrastructuur efficiënt te laten verlopen. Een hefboom hiervoor is de opmaak van een bovenlokaal sportinfrastructuurplan. Daarbij werden de noden in de regio en de aanwezige sportinfrastructuur aan elkaar verbonden, de hiaten scherp gesteld en werd een toekomstvisie en een implementatieplan uitgewerkt. Daarbij werd ook overwogen welke ondersteuning DVV Midwest hierin kan opnemen: procesmatig, beleidsmatig, inhoudelijke en/of financiële ondersteuning.
Intergemeentelijk skeelerparcous
Intussen worden ook de mogelijkheden tot concrete realisaties niet uit het oog verloren: referentieregio Midwest lanceerde zo in juni 2023 een skeelerparcours.
De doorbraak werd in verschillende stappen aangepakt: .
1. Definiëring bovenlokale indoor en outdoor sportinfrastructuur regio Midwest;
2. Beschrijving, in kaart brengen en analyse van de huidige situatie van bovenlokale sportinfrastructuur (indoor en outdoor) in de regio (AS IS-situatie);
3. Ontwikkelen van een toekomstvisie en afgeleide strategische doelen op bovenlokale sportinfrastructuur (indoor en outdoor) in de regio;
4. Beschrijving en analyse toekomstige situatie (TO BE-situatie)
- Welke concrete bovenlokale noden van sportinfrastructuur (met prioritisering) bestaan er (op basis van huidige en toekomstige objectieve en subjectieve gegevens) in de regio op KT en LT?
- Welke scenario’s (met voorkeurscenario) kunnen er per bovenlokale nood uitgewerkt worden op KT, MLT en LT (oa ruimtelijk, investering, beheersvorm, …)?
5. Implementatieplan op KT, MLT en LT
Het project werd gedragen door de intervisiegroep sport Midwest (sportfunctionarissen 16 gemeenten) , de cluster sport Midwest (schepenen sport 16 gemeenten) en het Midwestoverleg (burgemeesters 16 gemeenten) . Bij de opstart werd ook een klankbordgroep (VVSG, ABB, NLS, Sport Vlaanderen, Midwest) georganiseerd.
Meer lezen?