rivierenland doorbraak.png
Provider image

Het doorbraaktraject van Rivierenland beoogt om samen met de sector geestelijke gezondheidszorg en lokale besturen de dienstverlening de meest gepaste zorg sneller en op maat bij de burger brengen. Hun testproject wordt een kruispunt, een laagdrempelige plaats waar burgers met psychosociale problemen terecht kunnen voor gesprekken of een doorverwijzing en waar afstemming van vraag en zorg gebeurt. Regionale samenwerking met de relevante actoren uit lokale en bovenlokale lijnen is noodzakelijk om dit te kunnen realiseren.

Wij zijn trots te melden dat we met het regionaal doorbraakproject 'Van eiland naar kruispunt' zijn weerhouden door het labo regiovorming van VVSG. De burgemeesters maakten de keuze uit een aantal thema's om geestelijke gezondheid naar voor te schuiven en we zijn tevreden met de bereidwilligheid vanuit de sector om de samenwerking met lokale besturen te versterken. IGEMO kijkt ernaar uit om in kader van haar werk vanuit de welzijnskoepel deze regionale doorbraak te helpen realiseren ten einde de Rivierenlander met psychosociale kwetsbaarheid maximaal te ondersteunen.

- Koen Van Den Heuvel, voorzitter van de Regionale mandaatgroep

De nood aan toegankelijke geestelijke gezondheidszorg neemt toe, ook in Rivierenland. Eén van de uitdagingen is het zoeken hoe de zorg dichter bij de zorgvrager kan worden gepositioneerd, en de brug te bouwen naar de gespecialiseerde specialiseerde zorg.  Voortbouwend op lopende initiatieven zoals de kruispunten en eerstelijnszones beoogde dit doorbraakproject bij te dragen aan een engagement tot een vernieuwd regionaal partnerschap van lokale besturen, de sector geestelijke gezondheidszorg en private actoren. Daartoe werden de partners samengebracht in een permante dialoog tot een vernieuwd partnerschap. Dat partnerschap vertrok vanuit een gezamenlijk engagement van publieke sector (lokale besturen in Rivierenland), de zorgsector en indien mogelijk de private sector.  

Tijdens de looptijd van het doorbraakproject, boog de Regio Rivierenland zich over de uitdagingen voor lokale besturen en hoe die via regionale samenwerking beter, sneller of efficiënter kunnen worden  aangegaan. Eén van die uitdagingen is een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg via samenwerking tussen lokale besturen en de partners in de geestelijke gezondheidszorg.  
Dit krijgt vorm in een ‘regionale inspiratienota’. Vanuit een regionaal opgezette omgevingsanalyse brengen administraties samen regionaal afgestemde informatie in de vorm van aanbevelingen. Daarmee beschikken politici over input vanuit de administraties voor het afbakenen en prioriteren van een regionale transitieagenda. De omzetting daarvan naar concreet regionaal beleid en daaruit voortvloeiende projecten staat de op de agenda van de regionale mandaatgroep 

Concrete afspraken en realisaties zijn:   

  • Informatiesessies over het 'Gemeenschapsgericht Groepsaanbod' voor lokale besturen en Zorgraden van de Eerstelijnszones;   
  • Lokale besturen krijgen een uitnodiging voor de stuurgroep voor het Kruispunt.(vergelijkbaar met de succesvolle Ketenaanpak DTL;
  • Contactgegevens van zowel de sector Geestelijke Gezondheidszorg als de lokale besturen worden verzameld;  
  • Er wordt samen ingeschreven voor de KBS-oproep "ontwikkeling van ondersteunend aanbod voor de eerste lijn”.  

Het stemt ons hoopvol dat onze lokale besturen en de geestelijke gezondheidszorgsector elkaar vinden in deze ambitieuze samenwerking die tot doel heeft de Rivierenlander met psychosociale kwetsbaarheid maximaal te kunnen ondersteunen. Alleen samen, elkaar kennend en elkaar begrijpend, kunnen we drempels wegwerken en bouwen aan het geestelijk welbevinden van morgen.  

- Dirk Van Noten, voorzitter van de Regionale Welzijnskoepel Rivierenland

Partners

  • Welzijnskoepel Rivierenland 
  • Igemo,  
  • Emergo 
  • Lokale besturen Rivierenland 
  • Eerstelijnszones Rivierenland 
  • CAW 

Meer weten?

Koen Huyberechts, coördinator Welzijnskoepel, Igemo 

Anthony Vanoverschelde, Regiomanager, Igemo 

Geleerde lessen

  • Neem de tijd om elkaars werking te begrijpen 

    Zowel fysieke ontmoetingen, die vooral nodig zijn voor diepgaande gesprekken over vertrouwen en betrokkenheid, als digitale communicatiemomenten, die snel schakelen mogelijk maken, zijn nodig. Tijdens de overlegmomenten is het van belang om gezamenlijke belangen te ontdekken en open te staan voor het proces, waarbij tijd een cruciale factor blijft.  
     
  • Toegewijde trekkers creëren win-win situaties 

    Om deze tijdsinvestering te waarborgen, zijn toegewijde trekkers nodig die volhardend zijn en streven naar oplossingen waarin alle betrokken 10 partijen winst zien: het creëren van 'win-win situaties'. Gedurende het traject moeten deelnemers actief zoeken naar 'Quick wins', die de motivatie hoog houden en de richting aangeven.  
     
  • Bewandel de brug die je samen bouwt 

    Het doorbraakproject focust op preventie, toeleiding van psychisch kwetsbare burgers, outreach en onthaal van psychisch kwetsbare burgers en tenslotte betere ontsluiting (via beter feedbackloops). Het credo luidt: “Bewandel de brug die je samen bouwt!”. De beste verbinding wordt gelegd door samen te werken in concrete projecten vanuit gemeenschappelijke verantwoordelijkheden. Van daaruit kunnen ideeën voor meer doorgedreven samenwerking ontstaan.